Manchester City firar Premier League-titeln.
Manchester City firar Premier League-titeln.

City illa ute men vände – och vann ligan

Sadio Manés ledningsmål på Anfield följdes upp av Glenn Murrays nickmål för Brighton. I 20 lyckliga minuter var Liverpool Premier League-mästare. Men Manchester City vände, vann stort med 4–1 och försvarade ligatiteln i en länge spännande slutomgång.

ANNONS
|

City defilerade till slut hem titeln, men det bets nog rätt rejält på många naglar lite varstans under den dramatiska inledningen av titeljaktens sista avsnitt.

Den som är stark i tron att mirakel kan inträffa, att det till synes omöjliga faktiskt emellanåt är möjligt har haft en bra vecka. Ta bara Champions League-semifinalerna. Liverpools makalösa 4–0 på Barcelona och Lucas Mouras stora dag i fotbollslivet med Tottenham – en galen kväll i Amsterdam vann förmodligen fler anhängare till övertygelsen att det aldrig är kört förrän det är kört.

Förutsättningarna inför titeldramat i Premier League:

ANNONS

+ Manchester City toppade tabellen på 95 poäng efter 37 spelade omgångar. Mötte Brighton borta.

+ Liverpool stod på 94 poäng. Mötte Wolverhampton hemma.

Den som kan sin matematik insåg att det krävdes seger för Liverpool samtidigt som City tappade poäng, alternativt kunde Liverpool kryssa om City förlorade stort och fick sin bättre målskillnad raserad.

Murray hjälpte Liverpool

Till historien hör att aldrig i Premier Leagues 26-åriga historia har en klubb som toppat serien inför sista omgången tappat titeln. Men fotbollsvecka 19 år 2019 har inte varit som alla andra fotbollsveckor – och titelracet började därmed inte helt oväntat med hopp bland Liverpools fans och förtvivlan hos Citys.

När Sadio Mané gjorde 1–0 på Wolverhampton var det fortfarande mållöst mellan Brighton och Manchester City och när nyheten kom att Glenn Murray nickat in 1–0 för Brighton exploderade Anfield i ett jättevrål.

Aktuell titelstatus: Liverpool mästare för första gången sedan 1990 med två poäng upp till Manchester City.

Minuten senare skickade Sergio Agüero in kvitteringen för City.

Aktuell titelstatus: Liverpool fortsatt i förarsätet med en poängs marginal och där satt Jürgen Klopp & Co i tio minuter till. Då drog Citys Aymeric Laporte ned rullgardinen med nickmålet på Riyad Mahrez hörna.

Uppvisning efter pausen

Brighton försökte rycka i snöret, som när Lewis Dunk tvingade Ederson att tippa en frispark till hörna.

ANNONS

Fram till 66:e minuten levde spänningen. Då slog Riyad Mahrez in 3–1, Ilkay Gündogan följde upp med en frisparksprojektil till 4–1 och managern Pep Guardiola kunde slänga av sig pokerfejset och jubla.

- Allt fungerade den här säsongen, jag tänker på alla matcher vi har hållit nollan den senaste tiden och det är helt otroligt. Jag är så stolt över grabbarna, som gör jobbet framåt men som också gör jobbet defensivt, säger Vincent Kompany i Viasat.

Liverpool avslutade med stil, Mané gjorde 2–0 i slutskedet på Anfield och all fokus kan nu läggas på Champions League-finalen mot Tottenham i Madrid den 1 juni.

I övrigt från den sista omgången:

+ Chelsea höll tredjeplatsen via 0–0 borta mot Leicester och tack vare att Everton spelade 2–2 borta mot Tottenham, som slutade fyra.

+ Arsenals 3–1 borta mot Burnley gav femte plats som garanterar entré till Europa League.

+ Redan nedflyttningsklara Cardiff slog överraskande Manchester United på Old Trafford med 2–0 och sjätteplacerade United får kvala till Europa League.

TT

ANNONS

Fakta: Alla Premier League-mästare

1993 och 1994: Manchester United, 1995: Blackburn, 1996 och 1997: Manchester United, 1998: Arsenal, 1999, 2000 och 2001: Manchester United, 2002 Arsenal, 2003 Manchester United, 2004 Arsenal, 2005 och 2006: Chelsea, 2007, 2008 och 2009 Manchester United, 2010: Chelsea, 2011: Manchester United, 2012: Manchester City, 2013: Manchester United, 2014: Manchester City, 2015 Chelsea, 2016: Leicester, 2017: Chelsea, 2018 och 2019: Manchester City.

Premier League grundades 1992 och då blev den nya förstadivisionen i engelsk fotboll.

ANNONS