Edward Chilufya avgjorde matchen mot AIK med två mål, zambierns första allsvenska mål i Häckentröjan.
Edward Chilufya avgjorde matchen mot AIK med två mål, zambierns första allsvenska mål i Häckentröjan. Bild: Adam Ihse/TT

Chilufya frälste Häcken – slog AIK

Under fyra säsonger med Djurgården tog han inte en poäng mot AIK.
Nu satte Edward Chilufya sina två första mål för Häcken och sänkte Solnalaget.
– En skön känsla. Jag har spelat så många gånger mot AIK och aldrig gjort mål förut, säger han efter 2–0-segern.

ANNONS
|

Han kom tidigt i september till Häcken på ett ettårigt lån från danska Midtjylland. Mot AIK gjorde den 24-årige zambiske anfallaren sin tredje match för Hisingslaget.

Och då kom målen.

– Jag tror det är första gången jag gör två mål i en allsvensk match, säger Edward Chilufya.

Men det dröjde till sista halvtimmen innan bollen hamnade i nätet. Fram tills dess hade Häcken haft mycket boll och i perioder belägrat AIK:s straffområde, men det var ofta trångt och en AIK-fot i vägen.

Kontringar som avgjorde

Det var först när Häcken fick kontra som det blev utdelning. I en rak och blixtsnabb omställning tog Mikkel Rygaard ner bollen och skickade den framåt mot en sprinterlöpande Chilufya.

ANNONS

Passningen var så lång så att antingen en hemlöpande Sotirios Papagiannopoulos eller en utrusande Kristoffer Nordfeldt borde ha kunnat ta hand om den.

Papagiannopoulos såg ut att tro att Nordfeldt skulle nå fram till bollen. Men landslagsmålvakten stannade upp.

Då hann Edward Chilufya först på bollen. Häckens nye ”nummer nio”, som egentligen helst spelar på kanten, petade in 1–0 i 63:e minuten.

– En fantastisk känsla eftersom det var mitt första allsvenska mål för BK Häcken.

Får inte göra dubbelvolt

Zambiern firade målet med ett akrobatiskt nummer som slutade med en frivolt.

– Det här målfirandet är min signatur. Jag älskar att göra det efter viktiga mål. Och detta är mitt första mål för klubben. Jag tränade mycket på detta när jag var yngre. Jag klarar att göra en dubbelvolt också, men mina klubbar har sagt att jag inte får på grund av skaderisken, säger Edward Chilufya med ett leende.

AIK:arna var inte lika sprudlande.

– Vi släppte in ett mål som vi inte kan göra och bör göra på den här nivån, säger AIK-tränaren Henning Berg.

– Det är för dåligt. Jag borde ha gjort det bättre, men jag missbedömde studsen i konstgräset. Målet är hundra procent mitt fel, säger Kristoffer Nordfeldt.

”Bra chans att vinna titeln”

2–0 kom 14 minuter senare, också i en kontring men nu en metodisk och kontrollerad sådan.

ANNONS

En serie av passningar ledde till att Chilufya fick skottläge från cirkelbågen utanför straffområdet. Zambiern sköt hårt, lågt och exakt intill Nordfeldts högra stolpe.

AIK gjorde en hygglig bortamatch, men till slut blev det för svårt att möta Sveriges kanske mest spelskickliga fotbollslag.

Häckens seger betyder att Göteborgslaget håller sig kvar i guldstriden.

– Vi har fem matcher kvar och en bra chans att vinna titeln. Vi måste bara fortsätta att arbeta hårt och göra så många mål som möjligt, säger Edward Chilufya.

AIK har fortfarande ett läge där bottenstrecken finns i obehaglig närhet. Dessutom gick vänsterbacksstjärnan Erick Otieno av i halvtid med en fotskada. Och högerbacken Mads Tychosen fick ett gult kort och är avstängd hemma mot Mjällby på lördag.

Häcken har mer att tänka på än bara allsvenskan. På torsdag är det match i Europa League mot Karabach, ”hemma” på Ullevi.

Kristoffer Nordfeldt tog på sig målet.
Kristoffer Nordfeldt tog på sig målet. Bild: Adam Ihse/TT
ANNONS