Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Holm kommer inte att hinna sitta i en solstol i Lausanne i veckan, då han ska övertyga de andra IOK-medlemmarna om att de ska rösta på Stockholm-Åre som vintervärd 2026. Arkivbild.

Centimeterna som kan avgöra Sveriges OS-dröm

Som höjdhoppare försökte han hoppa över så många centimeter som möjligt. Nu ska Stefan Holm övertyga IOK-ledamöterna att kartcentimetrarna mellan Stockholm och Åre inte alls är så många.

Stefan Holm sitter i de aktivas råd i Internationella olympiska kommittén (IOK). Han är tillsammans med den andra svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg nyckelperson i den svenska delegationen som reser ner till Lausanne inför omröstningen av OS 2026 på måndag.

- Vi har tillgång till alla medlemmar hela veckan och får prata med dem när vi vill. Klart att vi har en viktig del i det här, säger Holm.

Konkurrenten Milano-Cortina har tre IOK-ledamöter (Franco Carraro, Ivo Ferriani och Mario Pescante) som ska försöka övertyga de övriga 90 om att de har den bästa kandidaturen för OS och Paralympics om 6,5 år.

- Jag tror att vi har goda chanser att få OS, dels för att vi ett bra koncept, dels för att vi aldrig har haft vinter-OS och Italien hade vinter-OS så sent som 2006, säger Holm.

TT: Tror du att ledamöterna tar någon hänsyn till det?

- Jag hoppas det i vårt fall, säger Holm. Det talar för oss.

Utspridda spel

Det som sannolikt inte talar för Sverige är de stora avstånden från huvudorten Stockholm till tävlingsorterna Åre, Falun och lettiska Sigulda. Som längst 61 mil till Åre.

- Det är en nackdel att det är lite utspritt, men det är det i Milanos koncept också. För även om de har kortare sträckor rent kilometermässigt är det ganska långa sträckor tidsmässigt att åka mellan olika byar på alpvägar, säger Holm.

- Klart att det är en sån fråga som kommer att väckas. Det finns de som sitter och mäter avstånd med linjal och ser hur långt det är innan de ska rösta.

Frågan om avstånden är också en fråga som Holm får från aktiva, som han ju företräder i den olympiska rörelsen.

- Det är den frågan som vi måste skydda och bevaka för att göra OS så speciellt som det är för de aktiva. Förhoppningen är att kunna erbjuda alla aktiva ganska enkla resor från Stockholm, så att de kan känna att de är en del av OS i Stockholm.

- Drömmen är att ha en olympisk by där alla kan bo hela tiden, men det kommer inte att hända, inte heller i något sommar-OS.

Arvet viktigt

Enligt IOK:s nya regelverk Agenda 2020 är det numera viktigare att OS-arrangören använder befintliga arenor i så hög grad som möjligt, än att arenorna ligger nära varandra. Detta för att OS inte ska bli för dyrt och för att arenorna ska komma till nytta även många år efteråt.

Just vad som händer efter OS och Paralympics tycker Stefan Holm är en väldigt viktig fråga.

- Det pratas väldigt mycket i IOK om vad spelen ger efter sig som arv. London-OS 2012 hade mottot att man skulle inspirera den kommande generationen och det tycker jag är helt rätt tanke. Det handlar inte om 16 dagar elitidrott utan om så mycket mer än det.