Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Laholms målspruta Gjenis Zeqiri ville haft straff men fick det inte i det leriga första kvalmötet med IFK Malmö. Bild: Roger Larsson

Carl Fredrik Johansson: Carl Fredrik Johansson: Nu måste Laholm både gasa och bromsa

Den senaste i raden av kommunala skandaler fyller spalter och löpsedlar. De positiva Laholmsnyheterna har levererats på Glänninge park i höst. Men när det gällde som mest svajade även LFK.

Starten på det avgörande division 2-kvalet blev en antiklimax inför rekordpubliken, nästan 800 personer, kring Laholms FK:s hemmaplan.

Ett avancemang för herrlaget skulle ju kröna LFK:s succéartade 2019, där damlaget – som för övrigt skötte grillen på lördagen – redan har gått upp i division 1 efter en förlustfri säsong.

LFK-herrarna, som senast var uppe i division 2 för tre år sedan, har imponerat i höst, men körde den här gången fast i leran och fick aldrig i gång något riktigt spel mot IFK Malmö.

Annars så målfarlige Gjenis Zeqiri slet ensam på topp i 5–4-1–uppställningen, men fick få bra bollar att jobba med. Han bytte flera gånger position med Nasri Aburdeini ute på vänsterkanten för att komma mer med i spelet, men hamnade då också längre från motståndarnas mål.

Enda gången Zeqiri var nära att näta var efter ett högerinlägg från Jesper Wennström med dryga timmen spelad. Men bollen susade förbi skallen på Zeqiri, som fick en rejäl knuff i ryggen av en Malmöback. ”Solklar straff”, tyckte LFK-anfallaren själv.

Mycket av det Laholm ändå åstadkom offensivt gick just via löpvillige Wennström på högerkanten. Men utdelningen var mager. Det farligaste hemmaläget utöver Rasmus Liedmans ack så viktiga reduceringsmål på tilläggstid var en nick tätt över av Lucas Ragnarsson efter en hörna i 70:e minuten.

Jag såg tidigt i våras IFK Malmö förlora med, i underkant, 3–6 i en märklig match mot Halmia på Örjans vall. Skåningarnas försvar föreföll då vara så nedrustat att det gränsade till desertering, men erfarne tränaren Nils-Erik Persson har uppenbarligen lyckats bringat ordning i leden.

Samtidigt har Malmö flera skickliga tekniker i offensiven med kvickfotade Noor Zadran i spetsen. Malmö fyllde också på med betydligt mer folk framåt än vad Laholm lyckades göra och satte stundtals hemmalaget under rejäl press.

Hade Malmökamraterna vunnit med 2–0 hade det med tanke på bortamålsregeln varit svårt att se hur Laholm skulle kunna vända på detta. Efter den sena reduceringen lever hoppet, men Ulf Thronées mannar måste nu lyckas med konststycket att både gasa och bromsa i returmatchen nästa helg.

Att den dessutom spelas på Malmö IP:s konstgräs och inte på Malmö stadions höstslitna naturgräs ställer extra krav på ett kreativt, bolltryggt LFK-spel. Det blir upp till bevis.

LÄS MER: Sena reduceringsmålet ger Laholm hopp i kvalet

Fler lokala sportnyheter hittar du här