Carita Hansson vann SM-gulden storslaget

Rekordmaskinen Carita Hansson är svensk mästarinna på nytt. Under tisdagens tävlingar vann hon guld i samtliga tre moment i 69-kilosklassen. – Jag tog det som en rolig grej, säger Hansson som nu siktar på fler titlar.

ANNONS
|

Det bjöds på såväl dramatiska tävlingar som lite mer på förhand avgjorda sådana när damernas SM i tyngdlyftning avgjordes under tisdagen. I 69-kilosklassen tog Carita Hansson från Allmänna SK hem guldmedaljerna utan vidare, medan segraren i 75-kilosklassen, Emma Wennerström från Kalmar AK, väntade med att avgöra till det allra sista lyftet.

Carita Hansson, tränad av den tidigare olympiska tyngdlyftaren Jim Gyllenhammar, kom till tävlingarna som stor förhandsfavorit. I mars i år satte hon hela fem svenska rekord under de allsvenska tävlingarna i Eskilstuna och i EM i april kom på åttonde plats. Än bättre gick det alltså i gårdagens SM-tävlingar där hon vann storslaget genom att lyfta 88 kilo i ryck, 106 kilo i stöt och alltså 194 kilo totalt.

ANNONS

– Det kändes ganska bra. Jag hade ett par lätta lyft och det kändes kontrollerat. Jag kunde ha haft lite mer jävlar anamma, men det kommer nästa vecka, säger hon med syfte på universitets-OS i Ryssland den nästkommande veckan.

I och med att SM-veckan ligger så tätt inpå universitets-OS har Hansson fått anpassa sin träning och sin uppladdning en aning för att komma så väl förberedd som möjligt.

– Jag har förberett mig genom att ta det lite lugnt, men ändå kört på ganska hårt på träningarna med tanke på den stora tävlingen när jag ska åka runt i Ryssland nästa vecka. Det här blev mer för att känna på stången och jag tog det som en rolig grej.

En annan förhandsfavorit, Lena Berntsson, kammade enkelt hem alla tre SM-guld i 53-kilosklassen. Med sina 162 kilo totalt, vilket var ett nytt svenskt rekord, hade hon stor marginal ned till tvåan Linda Tham. Berntsson satte dessutom ett nytt svenskt rekord i ryck genom sitt lyft på 74 kilo. Överlägsen seger blev det dessutom för Angelica Roos i 58-kilosklassen. Även hon kammade hem alla guld och dessutom ett svenskt rekord i stöt, 102 kilo.

I 75-kilosklassen blev det betydligt mer ovisst och spännande. Inför tävlingens sista lyft ledde Cornelia Hansson totalt med sina sammanlagda 164 kilo. Tvåan Emma Wennerström stod för det sista försöket när hon lyfte 91 kilo i stöt – ett lyft som gav henne segern i den totala klassen och dessutom ett nytt, svenskt juniorrekord som löd 165 kilo. Cornelia Hansson fick dock ett tröstpris då hennes lyft på 76 kilo i ryck även det var ett nytt juniorrekord. Dessutom vann Stina-Maria Sandgren allt i 63-kilosklassen och Karin Engström i +75-kilosklassen.

ANNONS

ANNONS