Cancern tog hans ben – nu spelar Kent Ring tennis på världsnivå

1977 tog cancern Halmstadbon Kent Rings vänstra ben. Ifjol fick han cancer i ändtarmen – nu spelar han tennis med protes och en stomipåse på magen. Ändå är han rankad bland de 25 bästa paraspelarna i världen.
– Jag har gett mig f-n på att klara det här, säger Kent.

ANNONS
|

Livet har inte varit enkelt för Kent Ring.

Men någonstans har 61-åringen hämtat kraft i idrotten.

Trots sitt funktionshinder har han genom stark vilja och engagemang utövat karate i Zendokai under många år och spelat golf på hög paranivå i internationella tävlingar, men sedan några år tillbaka är det tennis som gäller.

– Det är aldrig någon som har pressat mig till att idrotta utan allt måste komma självmant. Det är många som inte tycker om att gå med protes, men jag har inga problem med det. Därför har jag alltid spelat golf och tennis i kortbyxor, säger Kent Ring.

ANNONS

Men i bland kan det bli problem.

– Ja, när jag var yngre så testade jag på windsurfing, men det gick åt helsike. Jag tror aldrig att jag har druckit så mycket vatten, skrattar han.

Tuff cellgiftsbehandling

Kent hade i sin ungdom en dröm att bli pilot, men alla planer omkullkastades när har som 17-åring upptäckte en knöl i vänster knä som visade sig vara cancer.

För att sjukdomen inte skulle sprida sig var han tvungen att amputera benet på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– På den tiden visste läkarna inte så mycket och för att vara på säkra sidan kapades benet en bit upp på låret. Cellgiftsbehandlingen var tuff och det tog lite tid för mig att förstå att cancern var farlig. Men det finns alltid någon som har det värre.

– När jag blev bättre tog en granne med mig till golfbanan för att jag inte skulle deppa ihop, men i början var det svårt med protesen. Det tog mig ett år att spela min första 18-hålsrunda.

Är representant i Paratennisrådet

Så småningom blev Kent en del i golfförbundets satsning på parasporten och han jobbade hårt för att fler funktionshindrade skulle lära sig att spela.

De erfarenheterna har han nytta av nu när han efter några år i tennisens värld finns med i Paratennisrådet under Svenska Tennisförbundets flagg. Rullstolstennis är redan etablerat, men i framtiden hoppas Ring att även paratennis för stående ska bli stort.

ANNONS

Så när Söndrums TK visar upp sin verksamhet på tennisens dag på lördag finns paratennisen representerad.

– Jag känner igen mycket från golfen och hur vi ska göra för att få tag på folk. Många är duktiga tennisspelare – jag har mött killar som har Downs syndrom och de spelar skiten ur mig.

Rankad 21:a i världen

Kent Ring är med på den internationella touren som kallas TAP och är rankad på plats 21 i världen.

Så det som började med tennis ”för att få lite puls” har utvecklats till något större där motståndarna är från hela världen.

– Det är lite coolt att vara så högt rankad. Många duktiga spelare kommer från Chile och Venezuela och jag har fått ett brett nätverk med kontakter där vi kan byta erfarenheter.

Ibland kan det hända saker som får Kent att skratta eller gråta. När han var på semester i Grekland och skulle bada bytte han protes och glömde den andra i sängen, vilket fick hotellstäderskan att svimma när hon skulle bädda.

– En annan gång när jag var ute och åt på en restaurang flyttade personerna som satt bredvid till ett annat bord när de såg att jag bara hade ett ben. Att bli behandlad som en spetälsk – det gör ont!

ANNONS

Drömmer om Japan och pilgrimsleden

Efter ett tufft år ifjol när cancern kom tillbaka är Ring nu på banan igen och spelar tennis i Söndrumshallen flera gånger i veckan. Under många år jobbade han på SOS Alarm i Halmstad, men fick sedan en chefstjänst inom samma företag i Stockholm. Numera arbetar han som testledare på IT-avdelningen där.

Målet är att spela en av världens största turneringar för funktionshindrade i Japan i maj nästa år. Ett annat är att gå pilgrimsleden i Spanien.

– Det är en dröm som lockar mig. Jag har räknat ut att det tar två månader att gå hela sträckan, men det räcker inte semestern till för – man ska ju leva också. Vi får se vad som händer när jag blir pensionär.

ANNONS