Viktor Arvidsson. Arkivbild.
Viktor Arvidsson. Arkivbild.

Byn som fostrat två NHL-stjärnor: "Helt absurt"

Lilla Kusmark utanför Skellefteå har bara 441 invånare. Ändå har byn fostrat två NHL-spelare.

ANNONS
|

Det 25-åriga kvicksilvret har varit den oansenliga byns bidrag till världens bästa hockeyliga sedan säsongen 2014–2015. Nu har han fått sällskap av 27-årige OS-centern Pär Lindholm som tagit en plats i klassiska Toronto, spelat i de fyra första matcherna och noterats för en assist.

- Det är väldigt kul för den lilla bygden vi kommer ifrån. Att vi har tagit oss så här långt är helt fantastiskt, speciellt för Pär som gått den långa vägen (via division 1 och allsvenskan), säger Arvidsson som spelat ihop med Lindholm i Skellefteås juniorlag.

ANNONS

Kusmark tillhör Skellefteå kommun och ligger drygt två mil nordväst om stan. Officiellt bor det 441 personer där, men Arvidsson säger att det i verkligheten är runt 350.

Orten är en jordbruksbygd med många potatisodlare – Viktor Arvidssons pappa Niklas är en av dem.

Rankas högt

TT: Är det potatisen där som är hemligheten?

- Hehe, nej, det är hårt jobb. Vi jobbar hårt båda två, vi vill mycket. Jag tränade med honom i somras också för första gången och det är en kille som vill mycket och vill bli bättre. Det är ett måste att man varje dag pushar sig själv till något nytt, säger Viktor Arvidsson, världsmästare med Tre Kronor i våras.

Den lille forwarden, 176 centimeter och 82 kilo, har öst in 60 mål och 122 poäng de två senaste säsongerna, men hamnar här hemma ofta i skuggan av landsmannen och kedjekamraten Filip Forsberg.

I Nordamerika värderas han högt. När NHL Networks, ligans egen tv-kanal, inför säsongen rankade ligans 20 bästa ytterforwards tog Arvidsson plats som just 20:e namn.

ANNONS

- Det är klart att det är skitkul att någon ser det man gör som inspirerande och bra. Det lyfter självförtroendet. Man vet hur många bra spelare det finns i den här ligan, säger Arvidsson.

Han var en av tre svenskar på den listan tillsammans med Forsberg (15:e) och Rickard Rakell (18:e).

"Som en iller"

Arvidsson har gjort två mål på de tre första matcherna den här säsongen, varav ett drömmål den gångna helgen mot New York Islanders då han fintade bort en motståndarback genom att dra pucken mellan sina egna ben och sedan tunnlade målvakten Thomas Greiss.

- Han är som en iller, man får aldrig en lugn stund, säger lagkamraten och VM-guldbacken Mattias Ekholm som är glad att han bara ställs mot Arvidsson på träning:

- Han är ju lite mindre i längd och vikt och har säkert haft många belackare genom åren, men gjort det med bravur i NHL. Han är smart och vet precis hur han ska använda sin fart för att skaffa sig lägen.

ANNONS

Kedjan med Arvidsson, Forsberg och centern Ryan Johansen är en av NHL:s vassaste och en av anledningarna till att Nashville är en av favoriterna till Stanley Cup-titeln.

- Vi har kul tillsammans, hittar lösningar på problem, pratar väldigt mycket och tänker likadant. Filip är väldigt kreativ och bryter mönster ofta vilket öppnar upp för oss, säger Arvidsson.

New York, TT:s utsände

Fakta: Stjärnorna från Kusmark

Namn: Viktor Arvidsson.

Född: 8 april 1993.

Längd/vikt: 176 centimeter/82 kilo.

Moderklubb: Kågedalen.

Klubbar i karriären: Skellefteå, Milwaukee (AHL), Nashville.

Främsta meriter: VM-guld 2018, SM-guld 2013 och 2014.

Namn: Pär Lindholm.

Född: 5 oktober 1991.

Längd/vikt: 181 centimeter/85 kilo.

Moderklubb: Kågedalen.

Klubbar i karriären: Skellefteå, Sundsvall (lån), Piteå, Karlskrona.

Främsta meriter: Fyra SM-silver, OS-spel med Tre Kronor 2018.

ANNONS