Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Owe Wikström: Byggnadsnämnden –fyrkantigare än Svampbob själv

I morgon skulle Byggnadsnämnden ha tagit upp ansökan om byggandet av ett nytt sportcentrum i Halmstad med framför allt – en bowlinghall.
Just det, skulle.

Men tydligen var ansökan inlämnad för sent eller i fel ordning eller om det nu var skrivet med fel radavstånd eller på matt i stället för blankt papper för nämnden ansåg sig absolut inte kunna ta upp ärendet den här gången.

Jodå, jag har också tröttnat rejält. Och det är nog ändå bara en viskning jämfört med vad alla utstötta, bortglömda och föraktade bowlare har gjort av Halmstad kommuns och byggnadsnämndens behandling av sporten de sex senaste åren.

Den som snart riskerar att inte längre existera när livlinan som Anders Stenbeck och övriga initiativtagare skickade ut, cyniskt klipptes av utan minst vilja till att hitta en lösning.

– Vi kan ju inte bara knuffa andra ärenden åt sidan. Det får ta den tid det tar, förklarade byggnadsnämndens ordförande Jan Prytz (M) i HP i förra veckan.

Nej, Jan Prytz, men man kunde kanske förlänga mötet då och lägga till denna, för så många, viktiga hjärtefråga som kan avgöra en hel sports överlevnad.

Det tycks dock vara helt främmande för denna gråa samling som är fyrkantigare är Svampbob Fyrkant själv, där prestige, papper och regler går före mänskliga värden. Och som är mer intresserad av att riva än att ge byggnadstillstånd om det inte handlar om projekt som numera prenumererar på nomineringar till Sveriges fulaste nybyggnationer...

I stället för att uppmuntra och stödja de entreprenörer som vill något, vågar något med stan.

I stället för att uppskatta och ta till vara på de privata initiativ som tas när Halmstad inte tar sitt ansvar för idrotten.

Och i stället för att lägga undan alla principer och inrutade rutiner för en sport som betytt så mycket för alla kategorier och inte minst, varit ett livselixir för kommunens pensionärer och personer med funktionshinder.

Men Halmstad är och förblir en skam för sin idrott i jämförelse med exempelvis Växjö, Kalmar och Jönköping.

Visst, Halmstad rustar nu upp friidrottsarenan. Men de som tror att det hade gjorts om det inte hade varit för (den skrotade) SM-veckan räcker upp en hand.

Samma sak med Halmstad arena. Stolarna inne i ishallen från Hagbard Handfastes tid hade aldrig bytts ut 2018 om det inte hade varit för ett bordtennis-VM i lag.

För så fort som Halmstad får ett större idrottsevenemang och därmed ögonen på sig utifrån – då plötsligt finns både resurser och pengar som annars saknas.

Så ett tips till BK Hallandia och övriga överlevande bowlingklubbar: Ansök om bowling-VM. Då kan jag lova att det står en sprillans ny bowlinghall färdig innan ni hinner säga ”Strike!”.

Men annars, om bowlingen går i graven, ska de ansvariga stå vid skampålen och förklara sig inför hela bowling -och idrotts-Sverige varför Halmstad är den enda kommun i landet av denna storleken som saknar en bowlinghall.

Det är kanske inte lika glassigt som att sola sig i glansen så fort som det blir guld och framgångar för något lag eller någon idrottare från Halmstad.

Läs mer: Nytt nej äventyrar bowlinghall i Halmstad

Läs mer: Planerna på ny bowlinghall i Halmstad hotade: ”Skulle vara katastrofalt”

Läs mer: Här kan bowlingen få nytt hem i Halmstad: ”Bollen hos kommunen”

Läs mer: Storsatsning på sportcenter i Halmstad – med padel och gymnastik

Fler lokala sportnyheter hittar du här