EM-uttagen. Halmstad BMK-talangen Felix Burestedt är uttagen i den svenska truppen till lag-EM i Polen i februari. Det blir dessutom hans seniorlandslagsdebut – bara knäet håller.
EM-uttagen. Halmstad BMK-talangen Felix Burestedt är uttagen i den svenska truppen till lag-EM i Polen i februari. Det blir dessutom hans seniorlandslagsdebut – bara knäet håller.

Burestedt till EM – om knäet håller

Landslagsdebuten i fjol blev aldrig av på grund av en skada. Nu är Halmstad BMK:s Felix Burestedt, 21, uttagen till lag-EM i Polen – och hoppas slippa en snöplig repris.

ANNONS
|

För inte heller den här gången är Felix Burestedt helt kurant utan dras med ett så kallat hopparknä, det vill säga en inflammation vid knäskålssenan.

Men HBMK-löfet hoppas vara tillbaka i speldugligt skick innan EM drar i gång om tre veckor.

– Det hoppas jag verkligen, säger han till HP.

– Tanken är att jag ska ta en ny spruta i knäet under de närmaste dagarna. Sedan ska man vila i en vecka och bygga upp träningen lite i en till två veckor, så jag borde kunna vara med på mästerskapet. Det blir kanske inte det mest optimala, men det är så det blir.

ANNONS

Den svenska landslagsledningen har totalt tagit ut åtta spelare (fyra herrar och fyra damer) till Europamästerskapet för mixade lag som avgörs i Lubin 15–19 februari.

Spelarna i förbundets elittrupper (tre herrar och tre damer) utgör stommen i EM-laget med OS-spelaren Henri Hurskainen, Fyrisfjädern, i spetsen.

Felix Burestedt och Emma Karlsson, Älmhult, är de enda från utvecklingstrupperna som har lyckats slå sig in.

För Burestedt handlar det dessutom om seniorlandslagsdebut efter återbudet när han var uttagen för första gången i fjol.

– Det ska bli jättekul, så klart. Jag förväntar väl inte mig att få spela varje match utan det är Henri som är uttagen som förste singelspelare. Men skulle han vara trött eller om något skulle hända honom så är det väl jag som kommer in som tvåa, säger han.

Tolv lag har kvalat in till EM. I det inledande gruppspelet ställs Sverige mot Irland och England. Ettan och tvåan i gruppen går vidare till kvartsfinal.

– Irland ska vi nog ha en bra chans mot. England är lite svårare. Kan vi komma till semifinal så hade det varit jättebra, menar Felix Burestedt.

Redan nästa helg, den 3–5 februari, avgörs SM i Täby. Ett av Felix Buresteds mål under den här säsongen var att ta sin första seniormedalj där, men nu lär han knappast ens komma till start:

ANNONS

– Det känns ganska långt borta. Det är inte helt omöjligt, men det ser inte ljust ut.

Fakta: EM-truppen

Följande spelare är uttagna i den svenska truppen till EM för mixade lag i polska Lubin 15–19 februari:

Damer: Amanda Högström (Fyrisfjädern), Emma Wengberg (Täby), Clara Nistad (Täby), Emma Karlsson (Älmhult).

Herrar: Henri Hurskainen (Fyrisfjädern), Felix Burestedt (Halmstad), Richard Eidestedt (Fyrisfjädern) och Nico Ruponen (Fyrisfjädern).

ANNONS