Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

André Burakovsky fångad genom tv-kameran när han intervjuas i omklädningsrummet.

Burakovsky jagar bucklan: "Skulle betyda allt"

Egentligen har säsongen inte varit något vidare. Ändå kan den sluta med att André Burakovsky i natt får lyfta Stanley Cup-bucklan.

Washington leder finalserien i Stanley Cup med 3–1 i matcher över superskrällen Vegas Golden Knights och kan avgöra i natt på bortaplan, start 02.00.

Det skulle ge Washington klubbens första Stanley Cup-seger och blågult segerjubel för Nicklas Bäckström, André Burakovsky och backen Christian Djoos.

Men allt sånt försöker Burakovsky slå bort där han sitter i Washingtons omklädningsrum i T-Mobile Arena efter det som kan ha varit lagets sista träning för säsongen.

Glödhett

Temperaturen i spelstaden mitt ute i öknen är 37 dallrande och heta grader. Det är ändå ingenting mot hockeyhettan hemma i huvudstaden där Capitals hemmaarena – där den femte finalen ska visas på storbildsskärm – är utsåld.

- Vi har en match framför oss som vi ska in och ta hand om. Det går inte att tänka på att vi är en match från att lyfta bucklan och bli "champs”. Det är en lång bit kvar. Många tror att det bara är en match, men det är inte säkert, säger han och fortsätter:

- De kommer nog att komma ut och göra allt de kan för att hålla sig vid liv i den här matchserien. De har ju hemmaplan och vi har publiken emot oss. Det kommer att bli en tuff match, men vi ska göra allt för att ta hem detta.

För 23-årige Malmöpågen Burakovsky, som gör sin fjärde NHL-säsong, vore det ett perfekt slut på en strulig säsong.

Två operationer

Han har opererats två gånger för skador som tvingat honom till längre uppehåll. Han missade 20 matcher i grundserien för en tumskada och tio matcher i slutspelet för en överkroppsskada.

- Det är klart att det absolut inte har varit kul. Man vill ju inte bli skadad, men det är så det är. Hockey är tufft. Det är bara att kriga sig ur det och kämpa hårt.

TT: Vad har krävts för att komma tillbaka i bra form?

- Det är mycket fokusering och hårt jobb. Sätta sig in i alla detaljer på och utanför isen, ta hand om kroppen och köra hårt. Träna på lite extra grejer och försöka hitta ett flow och en känsla som du kan bygga på, säger han.

Det blev bara 25 poäng (12 mål+13 assist) på 56 matcher i grundserien, men han visade fin form i slutet. Samma sak när han kom tillbaka i semifinalserien mot Tampa Bay och med två mål i den sjunde och avgörande matchen sköt Washington till final. I finalserien har det blivit tre assist hittills.

För Vegas talar det mesta emot. Bara en gång vid 33 tillfällen har ett lag vänt 1–3 till seger i final, Toronto (mot Detroit) 1942.

Men förre Skellefteåforwarden Pierre-Edouard Bellemare hittar kraft hos fansen som fyllde träningsarenan dagen före den femte finalmatchen och gav sitt stöd med hejarramsor.

- Vi är där vi är nu, det är ändå 1 000 personer som kommer hit och vill lyfta och hjälpa oss. Det betyder jättemycket och det ska vi använda oss av.