Stavhopparen Armand Duplantis med sin guldmedalj vid friidrotts-EM i Berlin.
Stavhopparen Armand Duplantis med sin guldmedalj vid friidrotts-EM i Berlin.

Bubka gratulerar Duplantis till guldet

Armand Duplantis guld i stavhopp i friidrotts-EM i Berlin har givit eko i friidrottsvärlden. Den senaste att hylla Duplantis är stavhoppslegendaren Sergej Bubka: "Grattis Armand Duplantis till en fantastisk titel på 6,05", skriver Bubka på Twitter.

ANNONS
|

Bubka imponerades av 18-åringens insats i EM-final och tror på mer.

"Lycka till och mot nya höjder", skriver han vidare.

Ukrainaren är den som hoppats högst av alla i världen utomhus på 6,14, som han hoppade för 24 år sedan.

Den svenske 18-åringen möts av mängder av imponerande lovord efter uppvisningen i Berlin.

"Armand Duplantis, är du ens en människa?"

Det frågar sig Expressens krönikör Ludvig Holmberg. Och han är inte ensam om att imponeras av 18-åringens uppvisning i Berlin.

Kollegan på Aftonbladet, Mats Wennerholm , skriver att han aldrig sett en större talang. Han kallar ögonblicket då Armand Duplantis seglade över ribban på 6,05 meter magiskt.

ANNONS

"På ett år har han gått från att vara bäst för sin ålder till att bli bäst i världen. Ja, jag tvekar inte det minsta att kalla honom det", skriver Wennerholm.

"Tidernas bästa tävling"

Radiosportens kommentator, före detta stavhoppningsstjärnan Miro Zalar, kallar det för tidernas bästa tävling.

- Jag menar att det här var den bästa tävlingen genom tiderna. Det var fyra man kvar och fajtades på sex meter och han går och sätter tre nya svenska rekord. Det finns inte ord för vad jag tycker, säger han.

Zalar berömmer både Duplantis stabilitet och teknik och tror på ännu bättre resultat från stavhopparen i framtiden.

- Jag vill inte påstå att han är fulländad, för det är klart att det alltid går att utveckla lite saker. Men på med lite hästkrafter så blir det bara högre och högre resultat. Och mentalt verkar han inte ha några bekymmer, säger han till Radiosporten.

ANNONS

"Politisk funktion"

"Ett av de största svenska friidrottsögonblicken genom tiderna", säger Eurosports kommentator, den tidigare höjdhopparen Linus Thörnblad.

Dagens Nyheters Nils Palmgren beskriver segern på Berlins olympiastadion som ett tronskifte, där kung Renaud Lavillenie tvingades lämna över regalierna till prins Armand Duplantis. Palmgren påpekar också att söndagens EM-guld fyllde en politisk funktion då guldglädjen "gjorde att svenska friidrottsförbundets ledning kunde glömma affären Meraf Bahta". Åtminstone för en stund. Ärendet med dopningsmisstänkta Bahta kommer att avgöras under hösten.

"Sjuk prestation"

Höjdhoppslegendaren Stefan Holm skriver på Twitter : "Innan Armand Duplantis började höja juniorvärldsrekordet i stavhopp var det alltså 5,80. Nu är det 6,05!!!"

Och Holm är inte ensam om att hylla Duplantis på Twitter.

Socialminister Annika Strandhäl l (S) skriver: "Jag vet att jag borde lägga av men kan inte. Sjuk prestation. Andra människan över 6 m utomhus, i sällskap med Bubka. Duplantis är typ 18 år!!!"

Och ishockeytränaren Leif Boork frågar sig om prestationen inte är värd ytterligare ett pris: "Ja, det här var väl en riktig ansökan om Bragdguldet av Duplantis!", skriver han på Twitter.

Rättelse: I en tidigare version saknades tillägget att Bubka har hoppat högst utomhus.

TT

ANNONS