Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stilfullt. Katarina Schantz, Plönningeryttarna, på valacken Campari hade ett par missar men gjorde överlag ett fint dressyrprogram i Grand Prix-tävlingen och slutade nia.

Brink vassast i Ahla på framtidshäst

Den trefaldige OS-ryttaren Jan Brink har klivit ur rampljuset på den internationella dressyrscenen. Nu fokuserar han på att avla fram och utbilda nya världstjärnor. Nioårige Rentino som han red till vinst i Grand Prix-tävlingen i Ahla kan vara nästa stjärna.

Jan Brink på superhästen Briar var under många år synonymt med svensk dressyrsport. Ekipaget blev fyra i OS i Peking och året efter avslutade det strävsamma paret sin långa karriär med världscupfinal i Las Vegas.

– Jag gifte mig 2007 och har fått två barn. Efter OS 2008 kände jag att det fick vara bra. Jag hade knappt varit hemma en helg på 20 år, säger Brink.

Numera är det uppfödning och träning av dressyrhästar som gäller. Han samarbetar framgångsrikt med falkenbergaren Patrik Hannell och tillsammans har de ett 70-tal hästar.

– Vi säljer mycket internationellt och det fungerar riktigt bra. Vi har ett bra nätverk med kunder i hela världen, säger Brink.

Även om han tävlingsmässigt lämnat den internationella scenen tävlar han fortfarande mycket i Sverige. Under tävlingarna i Ahla hade han med sig ett koppel unga hästar.

– Det här är en riktigt bra tävling. Ett bra arrangemang, en fin miljö och perfekt att ta hit yngre hästar. Dessutom är det nära för mig som bor i Hässleholm.

I närmare 30-gradig värme red Jan Brink, Helsingborgs FRK, ut på Rentino som första ekipage i den högklassiga Grand Prix-tävlingen.

– Det var väldigt varmt i frack och hatt och det var första gången för Rentino i Grand Prix-klassen. Det är en häst jag utbildar och tränar för den internationella marknaden. Han kan bli en väldigt bra häst om några år, säger Brink som framöver kommer att få ett riktigt fint bud på den nioårige valacken.

Katarina Schantz som bor i Oskarström och tävlar för Plönningeryttarna var enda lokala ryttare i GP-klassen. Hon gjorde ett bra program på 15-årige Campari och poängen 59,894 gav en nionde plats.

– Det är en känslig häst och han blir lätt spänd. Men det går åt rätt håll, säger Schantz efter deras tredje GP-tävling.

– Jag har inte tävlat så mycket i år eftersom jag bara har en häst. Jag hade ett stopp i en piruett och en i en piaf men annars så var det helt okej.

Jan Brinks inledande ritt gav fina 69,149 procent och räckte hela vägen till seger före Anna Svanberg, Gärds RF, på Hermes 1086, 68,511 procent, och trea kom 76-åriga veteranen Ulla Håkansson, Strömsholms RSF, på Richelle 2, 66,702 procent.

– Nästan 70 poäng är väldigt bra, säger Jan Brink om sin blivande stjärnhäst.

Och hur mår din gamla stjärna Briar i dag?

– Han är 22 år nu och sysslar med sin största hobby, betäckning, äter grönt gräs och har det väldigt bra, säger Brink och skrattar.

Och för Briars avkommor går det också väldigt bra. Minst 15 stycken går internationell Grand Prix-klass.

Fler lokala sportnyheter hittar du här