Peter Untersteiner firar 60-årsdagen i sulkyn med ett nytt säkrat championat på Halmstadtravet, det tredje på raken och det elfte totalt. Arkivbild.
Peter Untersteiner firar 60-årsdagen i sulkyn med ett nytt säkrat championat på Halmstadtravet, det tredje på raken och det elfte totalt. Arkivbild. Bild: Lina Salomonsson

Bredden går före eliten – med fokus på matlappen

Ett starkt resultat för ATG ger Svensk Travsport möjlighet till att bygga en ekonomi i balans. Det skymtar ljus i tunneln trots att 2020 på alla vis blev ett annorlunda år.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Till årsskiftet vrids hjulen och prispengarna hamnar på samma nivå som pokalåret 2018 och under 2019. 50 miljoner kronor trycks in i systemet igen som möjliggör olika satsningar.

Stor tyngd läggs på tävlingsdagarna onsdag och lördag som får ett tillskott på 30 miljoner. Samtidigt sker en utökning med 200 lopp och bredare eller som ST uttrycker det ”fetare” prisskalor i V86 och V75 som de tydligaste hörnstenarna.

Ordet bredd genomsyrar Svensk Travsports nytänkande som ser möjligheter och inga konstigheter utan lutar sig mot siffrorna som visar att antal licenser ökar.

Trendbrottet påvisar att bredden går före eliten. En i min värld skev bild om att den yppersta eliten anses få klara sig bäst den vill.

ANNONS

Och det jäser i leden hos proffstränarnas riksförbund om man lyssnar till generalsekreteraren Staffan Osterling som i fackorganet Travronden uttrycker sin besvikelse över utfallet och processen i ST:s beslut.

Pengarna som togs bort inför 2020 kommer tillbaka men till b-tränarlopp och Sleipner bland annat. Antalet proffstränare minskar enligt Osterling, de slutar eller går över till b-tränarkåren. Han menar att de stora överlever alltid men proffstränare med ett litet stall missgynnas.

Matlappen får ett uppsving

Den så kallade matlappen som i begynnelsen var måttstock på att hästarna skulle tjäna in till havren får ett uppsving. Sjunde- och åttondepris införs i en förstärkt bild av mobiliseringen runt breddverksamheten.

Sedan tidigare är det ju också ett känt faktum att tävlingskalendern styrs mot fler tävlingar utanför storstadsregionerna. På det lokala planet i Halmstad inväntar man från centralt håll de ekonomiska förutsättningarna och de ramarna lär komma inom några dagar.

De nya anslagen från ST ser Halmstads vd Jan-Olof Molin ur ett perspektiv positiva vibbar på för tränarkåren. Den här säsongen ligger Halmstad långt upp i flera av STL-ligorna och högre prispengar på onsdagar och lördagar i de tunga streckspelen främjar verksamheterna ytterligare.

En av de aktiva som rusat mot toppen i hög hastighet i år är Stefan Persson. Han har passerat 100 segrar som kusk och tidigare kröntes succéåret med seger i oaksfinalen på Solvalla.

ANNONS

Första championtiteln för Persson

Sedan har Stefan fortsatt kuska land och rike runt och under fredagen kommer han hyllas som kuskchampion på Kalmar i deras årsfinal.

Det är Stefans första championtitel i karriären och honom mycket väl värd efter många års slit i branschen.

Och han kan mycket väl sätta an tonen i V65:an bakom Hanna Lähdekorpis spännande nyförvärv Payet D.E. En häst med 29 i segerprocent ska man alltid ta på allvar.

I Halmstad har det sedan en tid stått klart att Peter Untersteiner säkrat det tredje raka championatet, hans elfte totalt på banan. Det första championatet i sulkyn tog han 1999.

Det enskilda firandet får vänta ett tag men i lördagens V65-tävlingar kan det ändå bli extra hyllningar till Peter som firar sin 60-årsdag i sulkyn.

HP:s V65-system 12 december

V65 1: 5 Payet D.E. Res. 6–1.

V65 2: 3,9. Res: 4–7.

V65 3: 2,5. Res: 12–14.

V65 4: 1,3,8. Res: 5–9.

V65 5: 2,4,5,9. Res: 8–7.

V65 6: 2,3,6,7. Res: 1–11.

192 rader

ANNONS