Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Braws bravad – är ett steg från världsfinalen i crossfit

Halmstad känner honom som entusiastisk entreprenör i gymbranschen.
Coronakrisen har gett Patrik Braw mer tid att träna själv – och nu är han klar för slutkvalet i tävlingen som korar världens mest vältränade män och kvinnor.
– Det är väldigt roligt att man fortfarande kan leverera som 56-åring, säger han.

Patrik Braw är handbollsspelaren som blev träningsentreprenör och tillsammans med hustrun Malin Braw – som även är hans coach – driver gym och träningsanläggningar både i Halmstad och i Göteborg.

Coronapandemin har dock inte varit bra för affärerna.

– Vi är Volvos friskvårdsleverantörer och har varit permitterade i ett år. Vi har jobbat mycket utomlands också, men det har inte varit några resor på nästan ett och ett halvt år, säger han.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Mer tid på hemmaplan har betytt mer tid till egen träning – och nyligen fick Patrik Braw betalt för all svett när han tog en plats i slutkvalet till Crossfit Games.

”Det är helt galet”

Det är en världsomspännande crossfit-tävling där målet är att kora världens mest vältränade män och kvinnor. Braw tävlar i klassen män 55–59 år.

– De har tagit ut 387 personer i hela världen som ska köra nästa helg och de 20 bästa går direkt till Madison (finalen i USA). Av de 387 är kanske 300 från USA. Det är tio svenskar och jag är en av dem. Det är fantastiskt att man har kommit dit – det är helt galet, säger han.

Både förkvalet, kallat Open, och slutkvalet avgörs på distans. De amerikanska arrangörerna skickar ut en lista med övningar, kallad ”wod”, och sedan tävlar alla deltagarna hemma i sitt eget gym oavsett var i världen de befinner sig.

– De släpper wodarna på torsdag, den 6 maj. Sedan är det fem kvalwodar och så ska man göra två stycken på fredag, två på lördag och en på söndag. Det ska videofilmas med två kameror och det ska vara en licensierad domare, berättar Patrik Braw.

”Handlar om ett jävla pannben”

Han säger att tävlingsmomentet ”handlar om att ha ett jävla pannben”:

– Man kan inte vika sig. Det är bara att köra tills man inte kan stå mer. Och så får man se hur långt det räcker.

Riktigt så långt som till världsfinalen vågar han dock inte blicka. Men han säger:

– Man vet aldrig vad som händer. Jag känner mig rätt så stabil oavsett vad det ska komma. Jag har gjort Open och placerade mig bra både i Sverige, i Europa och i hela världen. Jag är tokladdad för detta.

LÄS MER: De tävlar i Halmstad – mot hundratusentals i hela världen

Fler lokala sportnyheter hittar du här