Leksands Jon Knuts jublar efter sitt 1–0-mål mot AIK.

Brage hjälte – matchboll Leksand i kvalrysare

Det satt hårt inne. Men Leksand vann första mötet med AIK med 2–1 efter storspel av målvakten Axel Brage och har nu matchboll i playoff-spelet om en plats i direktkvalet till SHL.

|

Leksand kom till Hovet i Stockholm med åtta raka segrar och en förstaplats i slutspelsserien.

Det var också gästerna som inledde bäst. De vitblåa tog ledningen med 1–0 genom Jon Knuts redan efter 2.35 i den första perioden, men sedan var det mycket AIK – som febrilt jagade en kvittering och som pressade ner Leksand rejält i andra.

Ändå visade resultattavlan fortfarande 0–1 inför tredje.

Jon Knuts tycktes förvånad.

"Fastnade ofta"

- I normala matcher så ringer det ju förr eller senare. Vi måste steppa upp spelet. Vi fastnade ofta så att de fick snabba vändningar, sade Leksandforwarden till C More i paus.

Och visst steppade dalalaget upp. Leksand tajtade till försvarsspelet och jämnade ut matchbilden i tredje, inte minst tack vare en storspelande Axel Brage i målet. 30-åringen svarade för flera svettiga räddningar och såg länge till att hålla nollan.

Sista tio minuterna blev ett ställningskrig och med 58.12 på klockan tog AIK ut målvakten.

Kan avgöra på söndag

Men det dröjde inte många sekunder efter att Erik Källgren lämnat buren innan det rasslade till på nytt. Martin Karlsson snodde åt sig pucken och utökade till 2–0 via en AIK-klubba. Hemmalagets Mathias From reducerade till 1–2 med 35 sekunder kvar, men förgäves.

Därmed har Leksand redan matchboll i den korta serien i bäst av tre, inför returen på hemmaplan på söndag.

- Det kändes bra. Vi har ett bra försvarsspel och de gånger vi gör lite missar så kan jag göra en ganska bra räddning på det. Det klickade bra i dag, sade Axel Brage till C More.

Han höll med om att några av de 36 räddningarna var riktigt svettiga.

- Ja, men det ska det vara om man ska vinna. Något ska man ju bidra med.

Vinnaren mellan Leksand och AIK ställs mot Mora i ett direktkval till SHL (bäst av sju).

TT

Fakta: Vägen till SHL

Oskarshamn spelar direktkval till SHL mot jumbon Timrå, medan AIK får spela playoff mot Leksand som vann den allsvenska slutspelsserien.