Tjejerna från Laholm representerar Sverige i EM i voltige som avgörs i Svedala den här veckan. Efter det inledande programmet ligger svenskorna på sjunde plats.
Tjejerna från Laholm representerar Sverige i EM i voltige som avgörs i Svedala den här veckan. Efter det inledande programmet ligger svenskorna på sjunde plats.

Bra start i voltige-EM för Laholms tjejer

Igår började voltige-EM för Ronja Persson och de andra Laholmstjejerna. Efter första omgången ligger laget sjua av nio lag.

ANNONS
|

– Det här var den absolut bästa grundomgång vi gjort i år, menade landslagets tränare Daniela Fis kbaek.

När Voltige-EM drog igång på riktigt var det svenska landslaget först ut av de nio deltagande lagen. Det hade samlats mycket folk i Bökebergs ridhus, Svedala, så svenskorna fick ett varmt och högljutt mottagande.

I grundomgången finns det ett antal obligatoriska moment och det är aldrig fler än en voltigör på hästryggen. Svenskorna klarade detta utan några större missar.

Ronja Persson, landslagets linförare, har som uppgift att sköta hästen under tävlingen och se till att hästen springer i en jämn galopp.

ANNONS

Hennes och hästen Vanzettos insats belönades med höga poäng av domarna. Det enda lag som fick högre poäng där var en av tävlingens storfavoriter, Tyskland.

– Gud så skönt att det gick så bra, sa Ronja Persson efteråt. Jag var skitnervös innan för Vanzetto såg lite knackig ut igår. Men idag funkade det helt perfekt.

När den inledande omgången var avklarad var det mycket känslor och anspänning hos det svenska laget som släppte.

– Ja, hela laget bara grät. Men det kändes superskönt!

Lagets tränare Daniela Fiskbaek hade en liknande känsla.

– Jag hade en rejäl pulshöjning men den har gått ner en aning nu.

Efter den första omgången leder Österrike i lagtävlingen. Den stora favoriten Tyskland ligger något överraskande bara trea. Men Daniela Fiskbaek är inte förvånad.

– Österrike har haft lite strul med sina hästar så laget har inte varit med så mycket i år. Men förra året var de helt grymma och de kan alltid vinna. Jag tror de kan ta tyskarna i år.

Idag är en vilodag för det svenska laget och sedan väntar küren imorgon. Då har laget inte ett fast, obligatoriskt program utan kan själv välja vilka moment som ska ingå. Dessutom är laget så många som tre samtidigt på hästryggen.

ANNONS

Michelle Eremar är, med sina tio år, en av de yngsta i tävlingen. När det blir dags för küren är hennes funktion att vara högst upp av dem som befinner sig på hästryggen. Att svinga sig upp på en fullvuxen häst som galopperar verkar vanskligt även för en vuxen. Att lyckas som tioåring kräver mod, spänst och mycket tajming.

– Det kan vara svårt ibland och så är det jobbigt att ha tillräckligt sträckta ben. Men det är ändå roligt.

I küren kommer Michelle imorgon befinna sig ungefär tre meter upp i luften på en galopperade häst.

– Lite läskigt är det. Ibland tror jag att jag ska trilla ner. Men de andra i laget håller fast mig hårt.

Om Sverige lyckas i küren väntar final på söndag. Laget siktar på en femteplats eftersom detta direktkvalificerar Sverige till VM i Kentucky nästa år.

ANNONS