En cyklist betraktar den stora väggmålningen av basketlegenden Kobe Bryant i Bosanska Gradiska i Bosnien-Hercegovina.
En cyklist betraktar den stora väggmålningen av basketlegenden Kobe Bryant i Bosanska Gradiska i Bosnien-Hercegovina. Bild: Radivoje Pavicic/AP/TT

Bosnier hedrar Bryant med väggmålning

En grupp basketentusiaster i norra Bosnien-Hercegovina har hedrat Kobe Bryant, som dog i en helikopterolycka i januari, med en gigantisk väggmålning.
– Kobe var en basket- och idrottslegend som förtjänar ett modernt monument, sade artisten Deni Bozic.

ANNONS

Den stora väggmålningen, tolv meter bred och sex meter hög, finns på väggen till en grundskola i Bosanska Gradiska i norra Bosnien-Hercegovina. Initiativet till hyllningen av Los Angeles Lakers femfaldige NBA-mästare och tvåfaldige OS-guldmedaljör (2008 och 2012) kom från en grupp lokala basketspelare.

– Väggmålningen är ett monument för en stad där basketen har varit en stor del av livet de senaste 30-40 åren, sade före detta basketspelaren Igor Damianovic, en av initiativtagarna.

Målningen visar Bryant förbereda sig för ett skottförsök i en bakgrund av blå himmel och vita moln. Den karaktäristiska svarta mamba-logon finns också med.

– Vi började projektet i februari men coronaviruset gjorde att det blev försenat tills för några dagar sedan, sade Damianovic.

ANNONS

Kobe Bryant dog i en helikopterolycka utanför Los Angeles den 26 januari tillsammans med sin 13-åriga dotter och sju andra.

ANNONS