Skellefteåjubel efter 1–0 av Joakim Lindström i kvartsfinalen mot Djurgården.
Skellefteåjubel efter 1–0 av Joakim Lindström i kvartsfinalen mot Djurgården.

Borta bäst för Skellefteå

Borta är bäst för Skellefteå i SM-slutspelet. Med kniven på strupen vann fjolårsfinalisten över Djurgården på Hovet med 3–2 och höll liv i kvartsfinalserien.

ANNONS
|

Djurgården hade chans att fixa en semifinalbiljett med en 3–1-ledning i ryggen efter tre raka segrar i kvartsfinalserien mot Skellefteå.

Men Västerbottenlaget förlängde säsongen genom att vinna där man trivs bäst – på bortaplan.

Segern var Skellefteås sjunde på de åtta senaste bortamatcherna i grundserien och i slutspelet. Hemma har laget förlorat bägge gångerna i slutspelet och bara vunnit tre av sina tio senaste matcher.

- Vi har pratat mycket om det. Vi kanske vill för mycket på hemmaplan, försöker spela för vackert och nöjer oss inte med det enkla. Då leder det till misstag ibland, sade Lindström.

ANNONS

"Lika desperata"

På tisdag, då den sjätte kvartsfinalen spelas, måste Lindström & Co bryta den negativa hemmaraden.

- Vi måste gå in med samma inställning som i dag. Torskar vi så är vi ute, så vi måste vara lika desperata som i dag, sade han.

Poängmaskinen var mållös efter fyra slutspelsmatcher och bröt måltorkan när det som bäst behövdes.

- Det är alltid skönt, jag tycker vi har satt oss i bra lägen för att göra mål, men inte lyckats få dit den. I dag hade vi studsarna med oss lite mer, sade han.

Lindström slog till två gånger om i numerärt överläge.

Först direktsköt han 1–0 efter drygt halva matchen och sedan slog han in en egen retur fram till 3–0 i början av tredje perioden.

Däremellan hade Andreas Wingerli gjort 2–0 i numerärt underläge.

Blåst på straff

Även om Skellefteå spelade tajt defensivt och skapade chanser offensivt uppträdde Djurgården nervöst när man hade chansen att fixa en semifinalplats inför ett fullsatt och kokande Hovet, 8094 åskådare.

ANNONS

Först efter Robin Norells 1–3, efter 3.08 av tredje perioden, blev det ordentlig fart på hemmalaget.

Marcus Davidsson hade en ribbträff och borde haft straff när han vid ett friläge hakades av Skellefteåbacken Emil Djuse. Men domarparet Andreas Harnebring och Wolmer Edqvist nöjde sig med en utvisning som blev resultatlös.

Felaktigt, tyckte Djurgårdstränaren Robert Ohlsson:

- Jag trodde Marcus var fri och att det var en straff, men domarna gjorde en annan bedömning. Jag tycker han var klart före deras spelare. Då var vi på gång, så det var synd.

Daniel Brodin gjorde 2–3 på en styrning, men då återstod bara 1.04.

TT

ANNONS