Vass veteran. Förra världs- och europamästarinnan Xia Lian Ni-Danielsson, 53, gör hemmadebut för Halmstad BTK i Pingisligan A på lördag
Vass veteran. Förra världs- och europamästarinnan Xia Lian Ni-Danielsson, 53, gör hemmadebut för Halmstad BTK i Pingisligan A på lördag

”Vattenlilja” ska få HBTK att blomma ut

Hennes förnamn betyder ”vattenlilja” på svenska. Halmstad BTK hoppas att nya veteranstjärnan Xia Lian Ni-Danielsson ska hjälpa lagets unga spelare att slå ut i blom. Nu är hon på plats. – Det är mycket trevliga, bra flickor i laget, säger den förra världsmästarinnan.

ANNONS
|

Xia Lian Ni-Danielsson har rötterna i Kina, men representerar Luxemburg sedan tidigt 1990-tal. Hon fyller 54 år nästa gång, men fyller fortfarande på meritlistan.

Redan 1983 vann hon VM-guld i lag, mixed och dubbel för Kina. Efter flytten till Europa har det blivit två EM-guld i singel. I augusti deltog hon i sitt fjärde OS i Rio de Janeiro – och i nästa vecka väntar EM i Ungern.

Samtidigt ska Ni-Danielsson hjälpa Halmstad BTK att nå långt i Pingisligan. Och det började bra. Nytillskottet vann alla sina matcher, fyra singlar och två dubblar, när HBTK förra helgen slog Team Mälarenergi och Spårvägen med 6–1.

ANNONS

På lördag vankas hemmadebut när fjolårsmästarna Eslöv samt Dänningelanda kommer till arenan för höstens tredje sammandrag.

Ni-Danielsson – som matchas sparsamt i grundserien för att sedan delta fullt ut i slutspelet – stortrivs i sin nya miljö:

– Sverige är till hälften mitt land nu eftersom min make är härifrån så jag är glad över att spela här. Och laget är mycket, mycket bra. Båda tränarna är fantastiska och spelarna kämpar och är duktiga. Jag kan se den svenska kvaliteten, säger hon.

Vad hoppas du kunna tillföra?

– Jag är bara en av spelarna, vet du. Sverige har så många bra spelare och så många bra tränare. Jag är inte Gud (skratt). Skillnaden är att jag är en äldre spelare, har mycket erfarenhet och är från Kina. Jag hoppas att jag kan göra mitt bästa för alla. Har tjejerna några frågor eller önskningar så jag göra vad jag kan för att hjälpa dem.

Xia Lian Ni-Danielsson är nästan tre gånger så gammal som HBTK:s näst äldsta spelare, 19-åriga Tilda Johansson. De övriga lagkamraternaär ännu yngre.

Hur ser du på åldersskillnaden?

– Den är inget problem. Jag umgås med unga människor varje dag och var gammal när jag fick min dotter, hon är bara 13. Så vi kan prata om smink, mode – många olika saker och ha roligt ihop. Jag kan lära mig mycket av ungdomarna också. Jag tycker att det är underbart – de håller mig ung!

ANNONS

Lite om: Xia Lian Ni-Danielsson

Ålder: 53 år.

Bor: Ettelbruch, Luxemburg. Sommarhus i Gislaved.

Familj: Maken Tommy Danielsson, en 24-årig son och en 13-årig dotter.

Främsta meriter: VM-guld i lag, mixed och dubbel 1983. EM-guld i singel 1998 och 2002 samt silver 2007. Vann Europa Top 12 1996, 1997 och 1998.

Rankning: 66:a i världen, 25:a i Europa.

Aktuell: Ankare i Halmstad BTK som möter Eslöv och Dänningelanda i Pingisligan A på lördag.

ANNONS