Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/43

Tårfyllt när Halmstad BTK missade SM-guldet

Tårarna rann i Halmstad arena – men det var silvertårar.
Halmstad BTK förlorade den tredje, avgörande SM-finalen mot Söderhamn med 2–4.
– Väldigt tråkigt så klart, säger Fabian Åkerström.

Halmstad BTK 2

Söderhamn 4

Fabian Åkerström hade chansen att tvinga fram en avgörande dubbelmatch när han ställdes mot Anders Eriksson – som vann SM-guld med Halmstad BTK tillsammans med bland andra Åkerström för tre år sedan – i sistasingeln.

Men det blev förlust med 1–3 i set (8–11, 6–11, 11–3, 7–11) och därmed vann Söderhamn sitt första SM-guld sedan 2010.

– Det var ett tufft läge så klart, men jag slog honom senast och kände mig ändå positiv. Men han servade lite annorlunda än vad han har gjort innan, lite mer mot backhand, och då fick han lite övertag på mig i början, säger Fabian Åkerström.

– Jag hittade bättre i tredje set och fick en bra start på fjärde, men tyvärr höll det inte hela vägen.

Ranefur ledsnast

Allra ledsnast efteråt var Elias Ranefur. Han spelade sin sista match i HBTK-dräkten före övergången till TTC Schwalbe Bergneustadt i tyska Bundesliga och gjorde som tidigare under finalserien och vann båda sina singlar mot Anders Eriksson (11–9 i skiljeset) och Jonatan McDonald (3–1 i set). Men det räckte inte.

– Elias har gjort det otroligt bra under hela slutspelet och verkligen levererat när vi har behövt det. Tyvärr lyckades inte vi andra spela på den nivå som behövdes för att vinna. De var bättre, erkänner Fabian Åkerström.

HBTK-ledningen gamblade genom att ge 18-årige norske talangen Borgar Haug chansen mot Jonatan McDonald i stället för Simon Arvidsson, som hade förlorat båda sina duster mot McDonald i de två första finalerna.

Det var Haugs första framträdande under slutspelet – och det började lovande för Oslogutten, som vann första set med 11–8. Men därefter blev det förlust i tre raka set: 8–11, 4–11 och 6–11.

”Det är där det ligger”

När Halmstad BTK vann den första SM-finalen hemma med 4–2 för en vecka sedan förlorade Söderhamns starkaste kort Viktor Brodd båda sina matcher.

Nu tog Brodd – som hade bäst matchkvot av alla i grundserien – skadan igen genom att först betvinga Fabian Åkerström i tre raka set och därefter slå Arvidsson – som byttes in i stället för Haug till andra matchen – med 3–1.

HBTK:s tränare Fredrik Håkansson säger:

– Vi får inte hål på McDonald och det är där det ligger. Vi hade 2–1 där uppe (i andra finalen) och det var där vi hade chansen att knyta ihop säcken. I dag har vi uppförsbacke hela tiden.

LÄS MER: Hjärnornas kamp – det kommer att avgöra SM-finalen