Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mattias Karlsson.

Svensk smakstart trots magsjuka

Mattias Karlsson och Matilda Ekholm fick en smakstart i EM:s mixedklass. Inte ens Matilda Ekholms magsjuka ett dygn tidigare kunde stoppa det semifinalseedade paret från en storseger i premiären.

3–0 (11–7, 11–9, 11–6) skrevs segersiffrorna till mot det tyska paret Benedict Duda och Sabine Winter.

– Vi gör en väldigt bra match. För att vara första matchen i ett EM och att hon varit magsjuk, då är det väldigt hög klass. För det är inget dåligt mixedpar vi möter, två ganska duktiga spelare individuellt. Det var en bra mixedmatch, säger Mattias Karlsson.

Men bara några timmar tidigare var det fortfarande oklart om paret, ett av Sveriges största medaljhopp i EM i Budapest, skulle komma till start.

Så sent som på tisdagseftermiddagen hade Ekholm nämligen legat nerbäddad i magsjuka.

Av det märktes dock inte mycket när matchen i Tüskecsarnok, med plats för 4 000 åskådare, väl drog igång.

– Jag var väldigt explosiv för att antagligen tappat en hel del vätska, kommenterar Ekholm och fortsätter:

– Jag har tränat väldigt bra fys det senaste året och det ligger nog till grund, för så här snabbt brukar jag inte återhämta mig. Jag har nog aldrig varit mer vältränad än nu.

Om paret, som gått till åttondelsfinal i två av tre världsmästerskap, bara får vara friska så kan detta bära långt. Mot tyskarna styrde Karlsson och Ekholm från start, dominerade serve- och returspelet och Winter visste inte riktigt vart bollarna skulle komma vilket gång efter annan gav Karlsson möjlighet att avgöra. Lägen han allt som oftast förvaltade.

Nyckeln var att vända det andra setet där svenskduon hamnade i underläge 5–8. Men efter några fina aktioner, bland annat en diagonal forehand-dräpare från Karlsson, stod det plötsligt 10–8 i blågul favör. Som blev 11–9.

Torsdagen blir nu intensiv för dem båda. För Karlsson kan det bli fyra matcher om paret vinner åttondelsfinalen mot Jakub Dyjas/Katarzyna Gryzbowska/Franc.

Även Pär Gerell och Anton Källberg fick en smakstart på sitt dubbelspel.

– Det var en go första match, ler Gerell direkt efter 3–0-segern i kvalet mot det vitryska paret Aliaksandr Khanin/Gleb Shamruk, som var över efter dryga kvarten.

Nyckeln var servespelet, precis som Gerell förutspått.

– Servarna funkade jättebra och sen satte vi några forehands också. Vi släppte aldrig riktigt in dem och så fick vi lite gratis när de var tvungna att chansa. Det var en bra dubbel, säger Gerell som inte kände av sin inflammerade fot.

För Källberg var segern hans fjärde på bara två dagar. 19-åringen vann nämligen samtliga sina tre matcher i kvalet, två på tisdagen och en på onsdagseftermiddagen, och är klar för huvudrundan i singelspelet. Där får han möta rumänen Adrian Crisan. Kristian Karlsson möter Carlsos Machado, Spanien. Gerell möter Viktor Yefimov och Mattias hemmahoppet Adam Pattantyus.