Lag-VM i Halmstad är den mest sedda lagtävlingen i bordtennis genom tiderna.
Lag-VM i Halmstad är den mest sedda lagtävlingen i bordtennis genom tiderna. Bild: Roger Larsson

Rekordsiffror för pingis-VM i Halmstad

Lag-VM i bordtennis 2018, som avgjordes i Halmstad, blev en medial succé. Rekordhöga 291 miljoner tv-tittare världen över följde mästerskapet som även uppmärksammades i 28 000 artiklar och fick ett stort genomslag i sociala medier.

ANNONS

Lag-VM i bordtennis som avgjordes i Halmstad arena 29 april–6 maj i år blev en pingisfest utan dess like. Och mästerverket rapporteras nu ha slagit rekord i antalet tv-tittare. 291 miljoner människor i 140 länder följde mästerskapet i tv, konstaterar Internationella Bordtennisförbundet (ITTF) i sin summering av turneringens mediegenomslag.

LÄS MER: Tack för festen – det gör vi om, Halmstad!

Därmed är pingis-VM i Halmstad den mest sedda lagtävlingen i bordtennis genom tiderna. Förutom tv-siffrorna blev det även sammanlagt 28 000 artiklar om mästerskapet i tidningar runt om i världen – med en räckvidd på 33 miljarder potentiella exponeringstillfällen, skriver Destination Halmstad i ett pressmeddelande.

ANNONS

– Det enorma genomslaget och den genomgående positiva responsen har varit över all förväntan. Vi är oerhört glada och stolta över att ha spridit en bra bild av Halmstad, Halland och Sverige till hundratals miljoner människor världen över, säger Ann Johansson, chef projekt och evenemang, Destination Halmstad.

LÄS MER: Lag-VM nominerat till turistpris

Mästerskapet gick även rekordbra i sociala medier. ITTF:s siffror visar att pingis-VM fick över 27 miljoner visningar på Facebook, 15 miljoner visningar på Instagram och 3,5 miljoner visningar på Twitter.

Den svenska rapporten visar också att bordtennis-VM hade ett stort nyhetsvärde i både lokal och nationell media, där mästerskapet genererade över 2 800 artiklar och inslag.

Två av mästerskapets händelser som fick extra stort utrymme i medierna var de svenska herrarnas bronsmedalj och sammanslagningen av Nord- och Sydkoreas damer inför semifinalen.

LÄS MER: När bordtennis-VM i Halmstad blev världspolitik

Fakta: Bordtennis-VM i svenska redaktionella medier

2 819 artiklar och inslag publicerades, varav 2 003 på webben, 792 i print och 24 i radio/tv.

245 miljoner potentiella exponeringstillfällen.

51 miljoner kronor i uppskattat annonsvärde för den redaktionella publiciteten.28 procent av artiklarna/inslagen var positivt vinklade och 72 procent var neutrala. Ingen negativ rapportering förekom.

Källa: Medierapport av M-Brain för perioden 1 november 2017–8 maj 2018.

ANNONS