Bengt ”Benga” Johansson, Janne Andersson, Ulf ”Tickan” Carlsson, Henrik Ankarcrona med flera – listan över framgångsrika förbundskaptener från Halmstad är lång.
Jörgen Persson vikarierade på pingislandslagets bänk när Mattias Falck sensationellt tog VM-silver för ett år sedan och är i dag assisterande förbundskapten.
Det har gett mersmak.
Från och med den 1 oktober tar Halmstad BTK-legendaren över som högste chef för herrlandslaget i stället för Peter Blomqvist, som i stället blir talangutvecklare.
Jörgen Perssons kontrakt är på två år, det vill säga över framflyttade OS i Tokyo 2021 och VM i Kina 2022.
– Det är oerhört roligt och kul. Det har varit skönt att komma in så som jag har gjort i landslaget, att ha fått lära sig och se hur allting funkar. Så det kändes naturligt nu när man fick frågan, säger Persson, som i förhandlingarna med förbundet har haft hjälp av Halmstadprofilen Glenn Silverholt.
Vad hoppas du kunna bidra med som förbundskapten?
– Jag vill framför allt dela med mig av mina erfarenheter eftersom jag har varit i många av situationerna. Jag vill även få i gång att vi samlas lite oftare på läger. Det var viktigt på vår tid, att man fick träna ihop och bygga upp lagkänslan. Den är bra redan, men man kan göra den ännu bättre. Det är inte helt enkelt eftersom spelarna är utspridda i klubbarna, men ett läger i månaden hade varit det allra bästa.
Jörgen Persson vann fem VM-guld och tio EM-guld under sin långa spelarkarriär, som han avslutade först 2013 efter ett drygt kvartssekel i världseliten.
Han tar över som förbundskapten i en tid där all planering hänger i luften på grund av coronakrisen. Som det ser ut nu blir nästa stora mästerskap EM i Polen i september, tätt följt av lag-VM i Sydkorea i månadsskiftet september/oktober.
Persson hoppas, när världen återgår till ett mer normalt läge, kunna bygga vidare på de framgångar som svensk bordtennis har nått på senare år med flera VM- och EM-medaljer.
Så här lyder den nye förbundskaptenens programförklaring:
– Först och främst är det att utmana tyskarna i Europa och slå dem. De har dominerat EM de sista 10–15 åren, men det är en realistisk målsättning att försöka slå dem i lag-EM och även utmana om singelguldet.
– Kineserna är naturligtvis de som dominerar totalt och det är lång väg dit. Men spelarna får möta de bästa kineserna lite mer nu när de tar sig fram i tävlingarna och det är nyttigt – de ser att de inte är helt oslagbara.
Du var med och rev ”kinesiska muren” som spelare 1989. Du får göra det igen som förbundskapten?
– Det hade varit extra kul. Det är 20 år sedan i år som vi slog dem sist, i Kuala Lumpur, så det hade varit kul om vi kunde göra det. Men om vi är redo för det till 2022 får vi väl se. Det är hårt jobb som gäller.
Hur ska ni ta till vara det extra år ni får på er fram till OS?
– Förhoppningsvis kan man snart resa lite mer i Sverige och då får vi tillfälle i sommar att köra på och träffas mer. Det gäller att utnyttja den tiden. Det blir ett ypperligt tillfälle att träna mer ihop.
Mattias Falck är nia på den senaste världsrankningen. Vad måste han göra för att ta nästa steg och bli ännu bättre?
– Nu har det varit ett lite tufft år, för när du överraskar som han gjorde i VM så blir du mer läst, alla tittar mer noga på dig, alla lär sig dina svagheter och alla vill slå dig. Så han måste jobba extra hårt på att förbättra alla grejer egentligen och det tror jag han är medveten om. Jag har ju sett honom i hallen och det har sett mycket bättre ut efter nyår.
LÄS MER: Jörgen Persson som kapten – om förbundet får bestämma