Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ny tränarkonstellation? Jörgen Persson, 50, vill bli ny svensk förbundskapten för herrarna, gärna med Ulf ”Tickan” Carlsson vid sin sida.

Persson vill ta över Sverige – med Tickan

Jörgen Persson blev i onsdags invald i ITTF:s Board of Directors. Nästa steg är att bli svensk förbundskapten. – Kan man hitta en lösning med rätt folk så är det jätteintressant, säger Persson.

Svenska Bordtennisförbundet söker just nu en ny förbundskaptens-lösning. 
Många har sökt, och en av dem som lämnat in sitt cv är Jörgen Persson, 50.
– Jag har inte tänkt så mycket på det innan. Men när de sökte tjänsten så tänkte jag att det är rätt intressant. Laget har gjort framsteg, det är VM på hemmaplan (2018 i Halmstad), så det kommer rätt roliga grejer, funderar Persson, sittandes på läktaren i Tuskecsarnok, Budapest, där bordtennis-EM är i full gång.
– Sen finns det en del att utveckla, vi har ju unga spelare. Och jag har ju testat att vara tränare tidigare.
”Jögge” syftar dels på uppdraget som ungdomstränare i Qatar men också på sin tid som personlig coach till världssexan Dimitrij Ovtcharov, 

– Så man vet ju vad det handlar om. Jag har varit på VM, jag var på OS, så jag har inte varit borta så länge utan är inne i det. 

Om Persson inte får en roll som förbundskapten kommer han, utöver sin mjölksatsning i Kina, troligen att fortsätta som tränare för Ovtcharov.

– Vi diskuterar det och han vill att jag fortsätter. Problemet är att jag aldrig får coacha honom på mästerskap, eftersom det är landslagscoacherna som håller i det då.

Vad tror du att du kan tillföra om du får tjänsten som förbundskapten?

– Det är ju min erfarenhet. Sen följer jag fortfarande med i pingisen, vill dela med mig av mitt kunnande, och har lite tankar hur man kan utveckla det. Marcus och Tickan har gjort det bra men lite till kan man säkert spetsa det. I bland behövs det nya infallsvinklar, det vet man ju själv hur det var när man som spelare fick en ny tränare. 

Två av landslagsspelarna, Mattias och Kristian Karlsson, verkar i alla fall ställa sig positivt till Perssons intresse.

– Det man kan säga är väl att det inte finns så många som kan mer pingis än vad Jörgen kan så att ha honom som matchcoach hade varit riktigt bra, tror Kristian.

– Ja, och han har ju coachat Ovtcharov nu så han har koll på alla bra spelare, inflikar Mattias.

Och just utformningen av förbundskaptenstjänsterna är en viktig del för Jörgen Persson. Som det har varit nu har Marcus Sjöberg, som nu kliver åt sidan för att i stället jobba på rikidrottsgymnasiet, haft en fulltidstjänst medan Ulf ”Tickan” Carlsson haft en halvtidstjänst. 

– 100 procent blir svårt, 50 hade varit mer lagom.

Har du och Tickan pratat om detta?

– Ja och det hade varit kul att ha honom vid sin sida. Jag tycker definitivt att Tickan ska vara med, det är alltid bra att ha med Tickan.

Carlsson själv, som blev förbundskapten för andra gången år 2012 men vars kontrakt nu går ut, ser gärna en fortsättning i blågult.

– Jag fortsätter gärna och det vore trevligt att ha med Jörgen där också, säger Tickan som annars vill ligga lågt tills saker och ting faller på plats.

Jörgen Persson, som rönte framgångar i SVT:s Mästarnas Mästare i våras, stänger inte heller dörren för fler äventyr framför TV-kameran.

– Det kan vara lite mer, det vet man aldrig. Jag gillar ju att prova på olika saker, så var det ju även som spelare, påpekar Persson som hann med många föreningar under sin långa karriär, där ibland en sejour, 2008-2009, i just Budapest och Lombard BVSC. 

På plats på EM är även Sveriges förbundschef Mikael Peterson. Han berättar att arbetet med att tillsätta ny förbundskapten kommit in i fas två.

– Vi har gjort en första analys och har påbörjat intervjuer. Det finns både kvantitet och kvalité vad gäller ansökningarna, säger Peterson.

I annonsen söker ni en förbundskaptenstjänst för herrarna, är det spikat eller kan det bli ett delat ansvar som nu?

– Just nu håller vi oss till annonsen och vill att någon tar huvudansvaret. Men vi lyssnar på de sökande och teamet är viktigt, kommenterar Peterson.

När tjänsterna, även ny damkapten söks, ska vara tillsatta är inte spikat.