Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Persson tvekar inte att vara tuff när det behövs

Den snälle världsmästaren har inte blivit den elake förbundskaptenen.
Men Jörgen Persson, 55, ryggar inte för att ta obekväma beslut – som att peta förre Halmstad BTK-kamraten Kristian Karlsson från singelspelet i OS.
– Det är inte lätt när man ser besvikelsen. Men för mig som kapten så är det bra att jag har spelare att välja mellan, att det inte är helt givet, säger han.

Ingen svensk har tävlat i fler olympiska spel än Jörgen Persson. Tillsammans med skytten Ragnar Skanåker, fäktaren Kerstin Palm och dressyrryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén är pingisprofilen från Halmstad delad rekordhållare med sju OS på meritlistan.

Nu står han inför sitt åttonde – men det första som förbundskapten. Rollskiftet hade varit speciellt i vanliga fall. Nu, mitt i en pandemi, ställs extra krav på landslagschefens planeringsförmåga.

Förutom det rent sportsliga ska det organiseras coronaappar och tester, det är mejl och ständigt ny och ändrad information, det ska rotas fram bord och bollar av samma typ som används i OS – med mera.

– Det är inte helt enkelt. Det är som ”Tickan” (Carlsson) sade, att när man var spelare så bara kom man och allt var fixat och klart. Allt har funkat bra, men som spelare tog man bara sådana grejer för givet, säger Jörgen Persson.

Är du lika nervös och förväntansfull inför ett OS som när du var spelare eller är det andra känslor?

– Det finns ju nervositet, men som spelare ville man komma i så bra form som möjligt. Nu hoppas man att alla hittar formen. Det är också att hitta balansen – jag kanske vill en sak, men man vill inte styra för mycket under de sista tio-tolv dagarna. Vissa spelare vill träna lite hårdare, vissa vill sakta ned lite. Det vet de bäst själva.

”Jag förstår hans besvikelse”

Få elitidrottare och ledare är så sympatiska som Jörgen Persson. Det var ingen tillfällighet att hans självbiografi, som kom ut 2018, hade titeln ”Den snälla världsmästaren”.

Men han hade inte nått alla framgångar utan att även ha en skarpare sida – och järnhanden i silkesvanten visade sig i OS-uttagningen i maj.

Persson ratade Kristian Karlsson – som är näst bäste svensk på världsrankningen – som singelspelare bredvid VM-tvåan Mattias Falck utan satsade i stället på Sverigefyran Anton Källberg. Karlsson tog petningen hårt och var öppen med sin kritik i media.

LÄS MER: Karlsson ”chockad” efter OS-petningen: ”Svårt att förstå”

Nu säger Persson:

– Jag förstår hans besvikelse. Man har själv varit i den sitsen ibland när man inte blev uttagen. Det blir liksom en chock, sedan tar det en stund och så lägger det sig och så får man gå vidare. Antingen tar man fajten och tar tillbaka sin plats eller så gör man inte det.

Har ni pratat ut efteråt?

– Ja, vi har pratat om det. Det är fixat. Jag tog spelarna i Paris, för vi var där när jag tog ut det, och gick in till dem individuellt. Två var glada och två var mindre glada och då sitter man där. Det är inte lätt när man ser besvikelsen, det är lite speciellt. Sedan har vi pratat en gång till jag och Kristian.

Hur trivs du med att fatta tuffa beslut?

– Trivs... jag tycker att det är bättre att det är så än att jag bara hade tre spelare att välja på. I slutändan hoppas jag att konkurrenssituationen ska vara positiv även för spelarna. Lyckas en så vill man att de andra ska känna att ”fan, det är möjligt”.

”En medalj är superbra”

Jörgen Persson vann det mesta som aktiv, men lyckades aldrig ta en OS-medalj. Närmast var två snöpliga fjärdeplatser 2000 och 2008.

Vilka resultatmässiga förhoppningar har du i Tokyo?

– En medalj är superbra, det är bonus om vi lyckas ta en medalj. Mattias är seedad fem till åtta och i laget är vi femma så då är vi bara en ifrån en medaljmatch. Jag hoppas verkligen att det ska lyckas antingen för laget eller för någon av singelspelarna.

– Men jag har ju försökt sju gånger själv så jag vet hur svårt det är. Det krävs mycket och man ska ha tur och lite flyt. Sedan är vi inte vana vid bronsmatchen. På EM fick Falck brons när han åkte i semi, men på OS är det en match som ska göras och det bara några timmar efter att du åkt ur en semifinal. Det är f-n inte lätt att ladda om. Skulle vi komma dit så får man använda sin erfarenhet där. Därför är det alltid bättre att gå till final...

LÄS MER: Falck om OS utan publik: ”Klart att det är tråkigt”

LÄS MER: Halmstadprofilen går från tv-soffan till hetluften under OS