Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Går som tåget. Mixedparet Matilda Ekholm och Mattias Karlsson har inte tappat ett enda set så här långt. Nu är de framme i semifinal och då fyra medaljer delas ut på EM så är en sådan redan säkrad.

Medaljen klar - nu går Karlsson/Ekholm för guld

Sveriges första medalj i EM är säkrad. Mixedparet Mattias Karlsson/Matilda Ekholm har inte tappat ett enda set på tre matcher och är nu klara för semifinal.

– Vi vet att vi är bra och kan vi hålla den här nivån i morgon så blir vi svårslagna, säger Karlsson efter 3–0-segern i kvartsfinalen mot Liam Pitchford/Tin-Tin Ho. 

Det engelska paret som har svenskkoppling då Pitchford är bosatt i Halmstad och ingår i samma träningsgrupp som Mattias, samt att Ho spelar för Storfors i Pingisligan.

Segersifforna skrevs till 11–9, 14–12, 11–8, vilket vittnar om hur jämnt det trots allt var. 

– De hotade oss helat tiden och tvingade oss att göra något bra, så därför kändes det aldrig säkert. Nu vann vi i raka set, men hade vi släppt på det lite så hade det nog sett annorlunda ut, tror Ekholm. 

Återigen var det väl slagna förstabollar som banade vägen för den tredje 3–0-segern på två dagar. Tidigare på dagen hade duon nämligen avfärdat polackerna Jakub Dyjas/Katarzyna Grzybowska-Franc med samma siffror.

– Det är bra, vi har inte haft någon svacka egentligen, säger Karlsson apropå den hållna nollan.

Men i semifinalen, dit paret var seedat att gå, väntar ett riktigt eldprov i form av de trefaldiga Europamästarna i mixed, Aleksandar ”Kara” Karakasevic, Serbien, och Ruta Paskauskiene, Litauen. 

– Kara är en bra dubbelspelare med fin handled. Vi vet att de är bra men de har aldrig mött oss. Jag tror vi har goda chanser att vinna även nästa match.

Hur glada är ni för den säkrade medaljen?
– Det är klart att det är väldigt skönt, det var första steget. Nu ska vi bara ta guldet också så blir vi ännu gladare, ler ”Mandel”. 

Även i de svenska herrdubblarna har det börjat bra. Både Karlsönerna, Mattias och Kristian, samt firma Pär Gerell/Anton Källberg är vidare från första omgången.

De sistnämnda, som tog sig in i huvudtävlingen via kval, stod för en bättre skräll när de vände 0–2 till 4–2 (8-11,9-11,11-7,11-8,11-8,11-7) mot finalseedade Daniel Habesohn/Robert Gardos. Österrikarna som tog EM-guld 2012 och har spelat tre raka EM-finaler. 

– Det kändes som att vi var bättre i hela matchen, men vi gjorde lite missar i de två första seten. Sen slutade vi med det och vi vågade hela tiden spela om bollarna.

– Vi tar väl över finalseedningen nu, får se om vi klarar den pressen, skojar en belåten PG som för övrigt är klubbkamrat med Gardos i Chartres.

Det semiseedade paret, Karlsson och Karlsson, klarade sitt första hinder. Om än med besvär. Spanjorerna Carlos Machedo och Jesus Cantero pressade svenskarna till sex set, 2–4 (3-11,11-6,4-11,11-9,8-11,9-11).

Framför allt var  det Kristian som hade stora problem i set två och fyra då han fick ta emot Canteros servar. I det sjätte lyckades Kristian dock bättre med returerna och svenskarna kunde vinna.

Nu väntar Ahmet Lei, Turkiet, och Lei Kou, Ukraina. Gerell/Källberg har EM:s förmodligen största dubbelpar, tyskarna Benedikt Duda/Steffen Mengel, på menyn.

I damdubbeln åkte Jennifer Jonsson/Linda Bergström ur första omgången. Matilda Ekholm i par med Georgina Pota är dock vidare.