Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nygammalt ansikte. Mattias Karlsson flyttar hem till Halmstad BTK efter en säsong i franks toppklubben Pontoise, vilket gläder HBTK-ordföranden Bengt Ekberg.

Mattias Karlsson flyttar hem från proffslivet

Sveriges högst rankade herrspelare vänder hem igen. Efter ett år i franska storklubben Pontoise väljer Mattias Karlsson, 25, att skriva på för Halmstad BTK.

– Det handlar lite om upplägget inför VM som avgörs i Halmstad nästa år. Jag ska spela i en ny liga i Hong Kong mellan juli och december och vill sedan vara på hemmaplan för att slippa resa och helt koncentrera mig på VM, säger Mattias Karlsson.

Men han fick fundera länge innan han gjorde sitt val.

– Pontoise är en seriös och bra klubb och jag trivs väldigt bra där, så det var inget lätt beslut. Men i bland får man vara egoistisk och tänka på sig själv, hävdar Karlsson, som skrivit på för en säsong i HBTK.

I Halmstad BTK, som i fjol var i SM-final, är det idel glada miner sedan Karlsson bestämt sig för att flytta hem igen.

– Sportsligt är det suveränt. Mattias har betytt mycket för oss och kommer definitivt att göra det igen. Nu får vi en riktigt stabil toppspelare i laget, säger HBTK:s tränare Ulf ”Tickan” Carlsson.

Bengt Ekberg, ordförande, nickar instämmande:

– Det känns som en enormt bra tanke för svensk bordtennis att ge Mattias de bästa förutsättningarna inför VM. Vi är jätteglada för han kommer tillbaka då vi bara har goda erfarenheter av honom sedan tidigare.

Karlsson ska tillsammans med Matilda Ekholm spela i T2 Asian-Pacific-ligan i det gamla brittiska fästet Hong Kong. Bakom den nya superligan står ett antal kinesiska investerare. Den totala prissumman för de tolv herr- och tolv damspelarna uppgår till cirka fem miljoner kronor, där slutsegraren får 360 000 kronor.

– Det är extremt bra spelare som Samsonov och Mizutani med. Det blir en grym upplevelse, säger Mattias, som parallellt kommer att spela för HBTK i Pingisligan.

En vecka i månaden ska han vara i Hong Kong, men Halmstad tror och hoppas att Karlssons spel i Asien inte kommer att krocka med ligaspelet på hemmaplan.

Tjänar du ekonomiskt på det här upplägget?

– Jag tycker inte pengarna är så viktiga. Huvudsaken är att jag får en bra planering så jag kan lyckas i VM.

Karlsson fick dock inga roliga minnen med sig från SM-helgen i Halmstad. Visserligen vann han och Ekholm SM-guld i mixed, men i singel blev det respass redan i kvartsfinalen och i dubbel åkte han och Kristian Karlsson högst överraskande ut i semifinal.

På torsdag hoppas Mattias bli en vinnare igen när Pontoise möter Düsseldorf i Champions League-semifinal.

– Det finns mycket roligt att se fram emot innan jag lämnar Pontoise. Jag har inte haft så ont av alla resor dit, men nästa säsong kan jag minimera dem och lägga mer energi på fysen, där jag tappat lite i år.