Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Lämnade proffslivet: ”Jag mådde inte bra och ville hem”

Hon var superlöftet som redan som 15-åring spelade EM.
Efter en säsong där hon sparrat mot Europaettan Sofia Polcanova i österrikiska Linz återvände Stina Källberg, 20, till Sverige.
I helgen debuterar hon för Halmstad BTK.
– Jag mådde inte bra i Linz och ville hem, säger hon.

Brorsan Anton är en av de bättre spelarna i världen och är sedan några år proffs i tyska stjärnklubben Düsseldorf.

Moster Lena Persson tillhörde den svenska eliten och tävlade bland annat för HBTK. 1998 blev hon svensk mästare tillsammans med Åsa Carlsson i dubbel.

– Hela vår släkt har spelat bordtennis och då var det ganska naturligt att jag också gick den vägen. Jag var nästan tvungen... skrattar Stina Källberg.

Hon slog igenom tidigt och har fått känna på både VM- och EM-spel samt tagit EM-brons i U21.

Flyttade till Österrike

För att fortsätta utvecklas tog Stina i fjol steget till proffslivet i Linz, men tiden där blev inte alls som hon hade tänkt sig.

– Jag trivdes inte jättebra där - man måste må bra för att kunna prestera. Träningen var bra och jag fick träna med de bästa tjejerna i Europa, men det handlade bara om pingis hela tiden och det var för enformigt. Jag längtade hem, konstaterar Stina.

Därför flyttade hon i våras tillbaka till Sverige och efter ungdomsåren i Borlänge och Köping blev Halmstad nästa anhalt.

Här har hon pojkvännen Wilhelm Kindblad, som också spelar i HBTK, på nära håll.

– Jag trivs mycket bättre i Halmstad och har tagit ett steg i rätt riktning. ”Figge” och ”Tickan” (Fredrik Håkansson och Ulf Carlsson) är rutinerade tränare som jag gillar jättemycket.

Gör debut i HBTK-tröjan

Stina har likt storebrorsan höga målsättningar och vill bli bland de bästa spelarna i världen. I dag är hon runt plats 200 på världsrankingen.

– De första åren som junior är tuffa och det är svårt att komma någonstans på världstouren, men det känns som om min karriär inte riktigt startat och jag vill komma längre.

I helgen gör hon sin första tävling i HBTK-tröjan när den svenska eliten möts i den första deltävlingen i Sweden tour i Köping. Om två veckor står Halmstad på tur.

– Det ska bli väldigt spännande. Senast jag spelade en match var i mars och det ska bli kul att tävlingssäsongen äntligen börjar. Jag hoppas såklart på att vinna och det tycker jag att jag har en bra chans att göra.

Även VM-tvåan Mattias Falck är med i tävlingen i Köping.

LÄS MER: EM-bronsmedaljör klar för elitlag i Halmstad