Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Karlsson tog Sverige till OS-kvarten när Falck föll – igen

Gamla klubbkompisar från Halmstad BTK är inget för Mattias Falck.
I herrsingeln åkte världsnian ut direkt mot egyptiern Omar Assar och i lagtävlingen mot USA blev det förlust mot Kanak Jha.
Men det spelade mindre roll när i stället Kristian Karlsson en annan klubbkompis i HBTK, klev fram och säkrade en kvartsfinalplats mot Japan.

Sverige 3

USA 1

– Jag har varit här i Japan i tre veckor utan att spela en match så det var skönt att komma igång. Det kändes bra där vi var aggressiva och visade att vi är ett bättre lag, säger Kristian till Discovery plus.

Då hade han ihop med Anton Källberg enkelt avfärdat Zhou Xin/Nikhil Kumar i den inledande dubbeln i raka set, 11–6, 11–5, 11–5.

Men den tilltänka 2–0-ledningen för ett femterankat Sverige uteblev när Mattias Falck sedan oväntat föll mot den lovande amerikanen Kanak Jha som fått mycket av sin pingisfostran efter åren i – Halmstad.

Visserligen öppnade Mattias starkt, 11–9, när han tog initiativet med sin backhand.

Men problem med Jhas servar gjorde sedan att Falck hamnade på hälarna och fick se amerikanen vinna de flesta förstaattackerna och då hjälpte det inte att 3–10 blev 8–10 innan Mattias satte en backhand i nät.

Scenariot blev detsamma i tredje set med en passiv Falck som emellanåt såg orörlig ut och trots räddade setbollar även här föll med 9–11.

Jämnare då i fjärde set, men trots setboll vid 10–9 för Mattias kunde Jha avgöra fram till 12–14.

I stället blev det Anton Källberg som ordnade Sveriges andra vinst i lagmatchen via ohotade 11–6, 11–8, 11–8 mot Zhou Xin som hade stora problem med svenskens servar.

Förbundskaptenen Jörgen Persson hade valt just Källberg före Kristian Karlsson i singelspelet, men den besvikelsen som Kristian då öppet uttryckte hade HBTK:aren nu förvandlat till energi.

För mot den i världen 30-rankade Kanak Jha visade Kristian både beslutsamhet och ett lysande spel. Efter att ha vänt 8–10 till 12–10 i första set var sedan Karlsson som med sitt driv, sina luriga servar och inte minst – sin vassa forehand dikterade villkoren vid bordet fram till 11–5, 11–6.

– Jag lyckades inte alls sätta det tryck på honom som sedan Kristian gjorde. Han försvarade sig bra och spelade aggressivt medan jag inte riktigt kom upp i min nivå, säger Mattias till Discovery plus.

Men i kvartsfinalen natten mellan måndag och tisdag väntar nu motstånd av helt annan dignitet, hemmanationen Japan.

Då måste också Sveriges ankare, Mattias Falck, kliva fram. Det som kanske talar för det är att Japan inte har någon ex-HBTK:are i laget...