Karlsson ”chockad” efter OS-petningen: ”Svårt att förstå”

Kristian Karlsson är uttagen i OS-laget, men petas som singelspelare i Tokyo i sommar. Ett besked som tog hårt på HBTK-profilen.
– Jag har svårt att förstå varför, säger Kristian Karlsson besviket.

ANNONS
|

Efter ett veckolångt träningsläger i Frankrike för de svenska bordtennisspelarna presenterade förbundskapten Jörgen Persson, i samråd med Sveriges Olympiska Kommitté, vilka som får de sista platserna i OS-truppen till sommarens spel i Tokyo.

Sverigeettan och världsåttan Mattias Falck var sedan tidigare klar för spel både i singel och lag. Den andra singelplatsen gick dock inte till HBTK-kompisen och Sverigetvåan Kristian Karlsson – utan till Sverigefyran Anton Källberg som visat storform för klubblaget Düsseldorf i Champions League. En besviken Karlsson fick i stället nöja sig med en plats i herrarnas lag tillsammans med Falck och Källberg.

– Det är klart att jag har svårt att förstå riktigt varför. Jag blev lovad att de skulle ta ut efter en helhetsbild och det tycker jag inte att de har gjort. Det är tufft när man varit bland de två bästa på rankingen de senaste sju åren och levererat bra resultat, säger Kristian Karlsson.

ANNONS

Han framhåller att klubbkamraten i Düsseldorf, Anton Källberg, gjort det väldigt bra i både Champions League och ligaspelet, men pekar på att han själv även slagit högre rankade spelare.

Framförde du din syn på uttagningen när du fick den?

– Jag var väldigt chockad så jag försvann mer eller mindre. Jag har väldigt suddiga minnen av det.

Persson: ”Har två nöjda och tre besvikna spelare”

Jörgen Persson är trygg i sina val, där Jon Persson blev reserv medan Truls Möregårdh och Elias Ranefur får sikta mot nästa OS 2024 i stället, men har förståelse för Karlssons besvikelse.

– Jag förstod att han blev väldigt besviken, men han spelar med Anton och måste sett hans framfart, säger Jörgen Persson och fortsätter:

– Man kan säga att man har tre besvikna och två nöjda spelare. Man har inte så många turneringar att gå på heller, men Anton har spelat i Bundesliga där han har bäst kvot, fått förtroendet som etta i Düsseldorf och avgjorde Champions League. Det är ett tufft beslut, men man måste ta någon och det kändes rätt att Anton fick chansen. Han har förtjänat den.

Kristian Karlsson ställer nu in siktet på Bundesliga-final den 6 juni och på att ta medalj med laget i OS.

ANNONS

– Lag är där vi har störst medaljchans och det är klart att vi ska sikta på en medalj, men det känns ändå som att man går miste om det (OS) på ett ganska tråkigt sätt. Det är en av de tyngre dagarna.

Stina Källberg åker till Japan som sparringpartner

På damsidan är Linda Bergström som ensam svenska klar för singelspel i OS. HBTK:s Stina Källberg, som föll i OS-kvalet, får dock åka med till det svenska OS-lägret i japanska Fukuoka som sparringpartner.

– När jag fick frågan tänkte jag att det var en bra möjlighet att hänga med och få känna på känslan med alla förberedelser inför OS. Det kan förhoppningsvis vara bra inför nästa OS, säger Stina Källberg.

SOK tar formellt ut den svenska truppen den 19 maj.

ANNONS