Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Hungriga EM-svenskar i Ungern

Senast ett EM avgjordes i Ungern var 1982, då blev finalen helsvensk. Nu finns det hopp om nya stordåd i Budapest.

– Alla vi har verkligen chansen att ta guld, menar Kristian Karlsson.

Med ”vi” syftar 25-åringen på sig själv och Halmstadkompisarna Pär Gerell och Mattias Karlsson.

Under tisdagen landade trion, tillsammans med förbundskapten Ulf Carlsson, på Franz Liszt flygplats i ett molnigt Budapest. Och det var längesedan ett svenskt herrpingislandslag kom så uppumpat med självförtroende till ett mästerskap som nu.

– Tre så högt rankade spelare har vi inte haft på väldigt länge, och även Anton (Källberg) är högt rankad. World Cup-resultaten som vi hade nu har vi inte haft på väldigt länge. PG:s medalj på förra EM, det var väldigt länge sen det hände. Jag kan fortsätta att rabbla saker som inte hänt på väldigt lång tid, så visst är det ett jättespännande gäng, ”konstaterar” Tickan.

Förbundskaptenen som har goda pingisminnen från den ungerska huvudstaden. Det var nämligen här, på EM 1982, som en viss Jan-Ove Waldner slog igenom. Den då blott 16-årige J-O tog sig hela vägen till final, men fick där ge vika för en annan svensk, Mikael ”Äpplet” Appelgren.

– Det var ett häftigt EM, även om det inte gick så bra för mig. Men en helsvensk final i singel, det hade varit trevligt att upprepa det.

För att det ska ske krävs givetvis att precis allting klaffar för Halmstadsvenskarna som är seedade tia (Kristian), 17:e (Pär) och 18:e (Mattias). Anton Källberg får kvala sig in bland de 64 bästa och inledde under tisdagen med två segrar.

Men att medaljer finns inom räckhåll visade Pär Gerell med sitt EM-brons i Ryssland i fjol.

– Europatoppen är inte så skrämmande. Jag har slagit ettan (Dimitrij Ovtcharov) två gånger, PG har slagit Timo Boll och Mattias har också slagit någon där uppe. Det är fullt möjligt att Mattias Karlsson tar ett EM-guld i singel. Alla vi har verkligen chansen att ta guld, sen är det jättesvårt, men vi är inte chanslösa mot någon, anser Kristian Karlsson, som toppar kvotligan i hela Bundesliga, 5–1 i matcher för sin nya klubb Düsseldorf.

Hans mål i EM är glasklart.

– Jag vill ta medalj! Det är skitsvårt för jag har Marcos Freitas (världstolva) i min tredje match men det är viktigt med höga mål.

Gerell har inte heller något emot att upprepa sin medaljbedrift.

– Det var ett väldigt trevligt minne, så det är klart att det är mer positivt att gå in i ett EM nu, säger en avslappnad PG, även han med en stark säsongstart i sitt klubblag, Chartres, bakom sig.

– Det är ingen katastrof om jag inte tar medalj nu, för nu har jag gjort det, vilket har varit en målsättning länge. Så nu kan jag bara gå ut och lira och behöver inte bevisa någonting.

Mattias Karlsson, som till den här säsongen lämnade Halmstad BTK för franska Pontoise, har haft det lite tyngre.

– Men det är nya förutsättningar och ny miljö så det ska bli skönt att spela för Sverige igen där man känner sig mer hemma.

Om Mattias och Pär överlever omgång ett, spelas torsdag kväll, väntar dock tufft motstånd i tvåan och trean i Europa – Vladimir Samsonov respektive Timo Boll.

Både Gerell och Kristian Karlsson dras med fotproblem, men inget som ska hämma dem i hagen.

I dubbelspelet ser det på förhand ännu bättre ut. Gerell och Källberg slår underifrån men Kristian och Mattias är tredjeseedade.

– Vi har ju ett EM-silver och ett brons så det är väl lika bra att ta den sista valören också, menar Kristian.

Mattias är även semifinalseedad i mixed där han kamperar ihop med Matilda Ekholm. Duon har på tre VM gått till åttondel i två.

– Då har vi åkt ut mot asiatiska par. Nu gör vi vårt första EM och vi brukar göra det bra, säger Mattias.

Även Halmstad BTK:s 53-åriga kinesiska, Xia Lian Ni-Danielsson, som representerar Luxemburg, deltar i EM.