Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hjärnornas kamp – det kommer att avgöra SM-finalen

Hjärnornas kamp.
När spelarnas dagsform eller en kantboll kan vara skillnaden – då är det taktiken eller den rätta spelordningen som kan avgöra om Halmstad BTK eller Söderhamns Uif tar hem SM-guldet på måndag.

– Vi sitter länge inför varje match, speciellt i slutspelet, och analyserar. Minst två timmar där vi försöker komma på vilka drag som motståndarna ska göra. Om de vill börja med sin bästa spelare eller hur de ställer upp sig, förklarar en av tränarna, Fredrik ”Figge” Håkansson, där laguppställningen ska vara inlämnad en halvtimme innan första serven.

– Fast det är ju det här som man sliter för hela säsongen. Slutspelet där varje match betyder enormt mycket och man måste gå ner på detaljerna i spelet, fortsätter Håkansson.

Men hur han, tränarkollegan Ulf ”Tickan” Carlsson och HBTK-ledningen än vände och vred på taktik och lagformering inför den andra SM-finalen så blev det exakt samma sex singelmatcher som i den första finalen i Halmstad, något som är mycket, mycket ovanligt.

– Ja, det visade sig att de också gjorde förändringar och roterade i laget och så blev det likadant. Det borde ha gynnat oss eftersom vi vann den första matchen med den uppställningen, säger Tickan.

Men skillnaden hette – Viktor Brodd. Söderhamns nyckelspelare och tillika grundseriens bästa spelare förlorade båda matcherna i Halmstad – nu vann han båda.

– Kanske att vi därför skulle ha bytt någon spelare under matchen. Men det är lätt att vara efterklok för det är snabba ryck, man har ungefär två minuter på sig att ta det beslutet som kanske bli helt matchavgörande.

– För det är ju tufft även för spelaren som kommer in när han inte har spelat på tre matcher, förklarar Håkansson och avser den unge norrmannen Borgar Haug.

Han kan också bli jokern i den avgörande SM-finalen, där HBTK:arna efter hemresa och slickade sår sedan började träning och uppladdning inför avgörandet.

– Vi får se vad vi gör, men det känns ändå att vi har en större uppsida, att plocka ut av vårt lag än vad Söderhamn har, spekulerar Carlsson.

Om det innebär förändringar i laget återstår att se. Men Simon Arvidsson som på grund av en strulig säsong fortfarande letar efter jämnheten lär, om chansen dyker upp igen, vara oerhört revanschsugen på Jonathan McDonald efter två raka förluster. Det kan också vara nyckeln till guldet.

För Elias Ranefur blir det sista matchen med gänget. Sedan bär det av både söderut och norrut. Söderut för spel i tyska Bundesliga med TCC Schwalbe Bergneustadt och norrut för att bosätta sig och träna i – Söderhamn.

– Jag kände att jag behövde ett miljöombyte träningsmässigt och då kändes Söderhamn som ett bra alternativ, förklarar Elias.

– Visst, det ligger ju lite offside, men egentligen är det ingen större skillnad att ta tåget därifrån till Arlanda och tåget härifrån till Kastrup. Det ska väl vara tävlingarna då, där många ligger i södra Sverige.

Så gissa om Elias, som så här långt bara förlorat en match i semifinal- och finalspelet, vill kröna sina år i HBTK med – ett SM-guld.