Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

HBTK:s vägval – siktar på damguld i stället

Halmstad BTK:s herrar föll i den avgörande SM-finalen.
Nu föryngras truppen – samtidigt som mer kraft läggs på damlaget, som i år åkte ut i SM-semifinalen.
– Vi försöker förstärka damlaget för att i stället sikta på guldet på damsidan, säger Lars Holmqvist, styrelseledamot och stark man i HBTK.

HBTK-herrarnas ankare Elias Ranefur, 24, skrev redan i mars på för tyska ligasjuan TTC Schwalbe Bergneustadt inför nästa säsong.

Dagen efter finalförlusten mot Söderhamn är truppen till 2021/22 redan klar. Fabian Åkerström, 32, Simon Arvidsson, 31, och Borgar Haug, 18, stannar och kompletteras med Willhelm Kindblad, 25, och Charlie Widing, 17, som återvänder efter lån hos ligakollegerna Kävlinge respektive Falkenberg.

Någon ny etablerad etta värvas inte in i stället för Elias Ranefur.

– Nej, inte som det känns nu i dagsläget, säger Lars Holmqvist och fortsätter:

– Simon har haft stora skadeproblem i år och inte spelat många matcher, men ska göra en operation nu. Vi tror att våra ungdomar ska fortsätta att utvecklas. De gör väldigt många bra resultat på tävlingar, men sedan är det alltid en väldig skillnad att spela seriematcher – det blir så koncentrerat. Jag tror att man måste få in rutinen av att spela flera matcher för att det även ska visa sig på seriematcherna.

Hur mycket spelar ekonomin och pandemin in i beslutet att inte försöka värva någon?

– Ekonomiskt skulle vi kunna värva, men samtidigt vill man ge de här yngre killarna chansen att få utvecklas. Så även om vi inte kanske kan hoppas på SM-final så tror vi ändå att det kan gå bra för oss. Ibland måste man ta det här steget och låta de yngre även få spela seriematcherna.

– Men visar det sig sedan att Simons skada gör att han inte kan komma tillbaka så måste vi titta på en utländsk kille, påpekar Holmqvist.

I damlaget är en internationell värvning däremot en prioritet redan nu efter att HBTK försäkrat sig om att landslagstalangen Stina Källberg, 21, stannar.

– Vi försöker få hit någon utländsk spelare därför att vi ser att det hade varit bra för Stina om vi tänker på Europamästerskapet, som går i Sverige 2023. Vi försöker förstärka damlaget för att i stället sikta på guldet på damsidan, deklarerar Lars Holmqvist.

Ska man se det som en prioritetsförändring från herr till dam?

– Ja, alltså, vi känner att många av de här flickorna har förutsättningar att kunna bli riktigt bra. Kan man då stötta upp med en bra sparring från Asien så tror vi att det skulle vara väldigt lyckat.

LÄS MER: Tårfyllt när Halmstad BTK missade SM-guldet