Avgjorde rysaren. Efter nästa tre och en halv timmes spel slog Halmstad BTK:s Elias Ranefur in matchbollen mot Istres i ETTU-cupen.
Avgjorde rysaren. Efter nästa tre och en halv timmes spel slog Halmstad BTK:s Elias Ranefur in matchbollen mot Istres i ETTU-cupen.

HBTK klart för kvartsfinal i ETTU-cupen

Elias Ranefur blev stor matchhjälte när Halmstad BTK mycket överraskande slog Istres i Marseille med 3–2 och blev klart för kvartsfinal i ETTU-cupen.

ANNONS
|

ETTU-cupen, åttondelsfinal:

Istres 2

Halmstad BTK 3

– Riktigt kul att vinna. Vi spelade väldigt bra mot ett starkt lag, myser Elias Ranefur.

20-åringen fick uppleva en av sina största segrar i karriären när han vann båda sin två matcher– först 3–1 mot Benjamin Brossier, som var med i det franska OS-laget i somras, i den inledande singeln och sedan 3–2 mot Thiago Monteiro i den femte och helt avgörande fajten.

Elias spelade fläckfri pingis i de två första seten och ledde med 2–0 innan Monteiro kom tillbaka och kvitterade till 2–2. Brassen hade sedan även ledningen med 7–5 i skiljesetet.

ANNONS

– Då kände jag att matchen höll på att glida mig ur händerna, men jag krigade på och fick till några riktigt bra bollar i slutet, säger Elias.

5–7 blev 8–8 och sedan 11–8 efter att Ranefur avgjort med sin – serve!

– Ja, jag fick poäng direkt på serven. Jag hade slagit den kort ganska många gånger och bet av där med en lång serve – det lurade honom, flinarRanefur.

Fredrik Håkansson, tränaren, var glad som en speleman efteråt.

– Det var längesedan man fick vara med om något sånt här. Det är alltid kul att lycka i Europa. Jävligt starkt av Elias – han spelade bra när det verkligen behövdes, berömmer ”Figge”.

I fjol var HBTK i samma läge i ETTU-cupen. Franska Caen stod på programmet i åttondelsfinal och även då blev det seger.

Den här gången kändes motståndet minst lika tufft och tre av de franska spelarna – gamle HBTK-aren Omar Assar, Brossier och Monteiro är alla bättre rankade i världen än bäste Halmstadspelaren Harald Andersson.

Men det märktes inte. Bortalaget var inte speciellt imponerat av motståndarna och sedan Harald Andersson vänt 1–2 mot Assar till 3–2 ledde HBTK med 2–0.

En drömstart.

– Harald spelade bra mot Omar som såg nervös ut. Det kändes hela tiden som om det var upp till Harald hur det skulle gå i matchen och när han började våga mer vann han till slut ganska klart, tycker Håkansson.

ANNONS

Hoppet stod sedan till unge Anders Eriksson, som ersatte knäskadade Fabian Åkerström, men svensken fick ge sig med 1–3 i set mot Paul Gauzy efter 9–11, 11–9, 4–11, 9–11.

Andersson hade sedan chans att avgöra, men förlorade mot Brossier med 1–3.

– Haraldkom inte heller upp i nivå och spelade lite för enkelt för fransmannen.

Men HBTK fick sista ordet i en rysare som höll på i nästan tre och en halv timme.

– Det är alltid gött att vinna, ler ”Figge”, som under sin aktiva karriär gjorde en säsong i just Istres.

Segern gör att HBTK nu får möta ett lag i kvartsfinal som slagits ut ur Champions League. Det mötet avgörs till skillnad från åttondelsfinalen i en hemma- och en bortamatch med start 27 januari.

I vintras blev Niederösterreich för svårt för HBTK.

Kanske kan laget lyckas bättre den här gången.

ANNONS