Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

HBTK föll i SM-finalrysaren – nu avgörs allt hemma

Guldfirandet får vänta för Halmstad BTK.
Det blir en tredje och helt avgörande SM-final i Halmstad på måndag.
Men det krävdes en avgörande dubbel för att Söderhamn hemma i Idrottshallen skulle ta finalrysaren dit.

Söderhamns Uif 4

Halmstad BTK 3

– Det är bara att ladda om. Det var många fifty/fifty-matcher där de kanske var lite hetare, säger tränaren Fredrik ”Figge” Håkansson efter att Elias Ranefur/Simon Arvidsson hamnat på hälarna i början av seten i den avgörande dubbeln mot Viktor Brodd/Anders Eriksson, 0–4 i första och 0–5 i andra, och sedan inte lyckats hämta upp det, 8–11, 7–11.

– Jag hittar inte ord just nu. Vi rörde oss fel, kom inte riktigt åt i spelet, suckar Elias som ändå vann sina singlar.

– Jovisst, men dubbeln måste vi göra bättre så vi får hem och titta på video och se över taktiken. Kanske att vi skulle ha diskuterat det mer innan matchen i stället för mellan singlarna för nu blev det stressigt, säger han självkritiskt.

Trots att HBTK hade tappat 2–1 till 2–3 och ödet vilade i Ranefurs händer visade Ranefur sig urstark mot Anders Eriksson och säkrade en avgörande dubbel i raka set efter att ha visat iskyla i de avgörande slutbollarna.

– Jag visste ju att mycket stod på spel, men jag gillar dom matcherna även om det blev en annan form av press när vi hamnade i underläge.

Då hade Elias, precis som i första SM-finalen i Halmstad, enkelt avfärdat Jonathan McDonald i raka set i första matchen.

– Jag hade mycket bättre kontroll på returspelet den här gången och kände mig trygg, trots att jag inte fick lika bra utdelningar på serven. Fast det var ju sjukt mycket senast.

På bordet bredvid blev mötet mellan Simon Arvidsson och hemmalagets Viktor Brodd än en gång en tidig nyckelmatch.

Söderhamns försteman, här uppsatt som tvåa, gick för ovanlighetens skull från den första matchen med två förluster och var rejält revanschsugen.

Efter en yrvaken start från Arvidssons sida när 0–7 blev 5–11 tycktes HBTK:aren ändå ha kopplat greppet när han vann följande två set med minsta möjliga marginal, 2 x 11–10.

Men från 6–6 i fjärde set via 6–11 var det här Brodds match när han tilläts styra med sin backhand medan Arvidsson inte längre kom åt med sin forehand och förstaattack. Och efter att ha missat ett upplagt läge vid 2–4 i skiljeset orkade Simon aldrig resa sig, 7–11.

– Jag spelade egentligen inte mycket sämre än i Halmstad. Det var han som hade steppat upp, även om han straffade mig långt ut i forehanden så det måste jag jobba på till nästa gång.

– Och den där ”straffen” får jag ju bara inte missa, medger Simon.

I Halmstad vann Fabian Åkerström första set mot Anders Eriksson för att sedan tappa till 1–3.

Här tycktes ”Fabbe” vara på väg att tappa 2–0 när hans gamla lagkompis i HBTK hittade nyckeln och slog igenom Åkerströms försvar när det rann iväg, 2–11, 4–11.

Men i stället för att vika ner sig kom Fabian tillbaka, vände spelet och pendeln till en skön revansch, 11–4.

– Jag blev lite för passiv där, men sedan hittade jag tillbaka till aggressiviteten i skiljesetet och lät inte honom styra, förklarar Åkerström.

Det tycktes vara en revanschernas afton i Idrottshallen i Söderhamn när Viktor Brodd sedan tog en klar revansch även på Fabian Åkerström som tilläts hänga med till mitten av varje set. Men där tog det slut när den vänsterhänte Brodd tilläts få initiativet framme vid bordskanten, 7–11, 7–11, 5–11.

Men för Simon Arvidsson blev det ingen revansch mot Jonathan McDonald som föll med 1–3.

– Förra gången var första gången vi möttes och det är alltid lite lurigt. Jag har mycket bättre spel i mig, men han lyckas låsa mig med sitt försvar.

– Sedan har det ju varit en strulig säsong, där jag ännu inte har den jämnheten som jag vill ha, påpekar han.

Till slut skulle alltså Ranefur ta matchen till en avgörande dubbel, där Söderhamn drog längsta strået.

– Det är ju lätt att vara efterklok, men kanske att vi skulle ha gjort något spelarbyte under matchen, funderar Håkansson högt.

Fabian Åkerström hittar dock ljuspunkten mitt i besvikelsens mörker:

– Nu får vi spela avgörande SM-final hemma. Det är inte många gånger man får den chansen här i livet så den ska vi bara vinna.

HP i Söderhamn