Han rev Eslövs kinesiska mur

Eslövs kinesiska mur är riven. Tack vare en smått magisk insats fick Halmstad BTK:s Han Chuanxi landsmannen Xu Hui – 22 raka segrar inför mötet – på fall i Halmstad arena.

ANNONS
|

Pingisligan

Halmstad BTK 4

Eslövs AI 2

– Det är en fantastisk insats som Chuanxi står för, det är extremt hög nivå, utbrister tränare Ulf ”Tickan” Carlsson efter att hans Halmstad BTK tagit en liten revansch för fjolårets SM-finalförlust mot Eslöv.

Tacka Han Chuanxi, succéförvärvet från Kina för det.

Efter att ha slagit in matchbollen som förkunnade 3–1 i set (8–11, 13–11, 11–9, 11–4) föll Han Chuanxi ner på knä och knöt händerna i Halmstad arena.

– Jag förlorade i förra matchen (2–3 mot Rekords Simon Arvidsson) så den här segern var väldigt viktig för mig, berättar Chuanxi, född 1995.

ANNONS

Vinsten betydde inte bara 2–2 i lagmatchen utan också Xu Huis första förlust på hela säsongen. 22 raka vinster, 3–1-segern mot HBTK:s Fabian Åkerström inkluderat, har det blivit i Pingisligan för den ”omöjlige” kinesen som dessutom besegrade Europaettan Dimitri Ovtcharov och pressade världsfemman Jun Mizutani till skiljeset i Champions League-semifinalen för en dryg månad sedan.

Men mot Chuanxi, som hade värmt upp med att 3–1-besegra Daniel Kosiba och ökat på sin segerkvot till 7–1, räckte han inte till.

HBTK-kinesen, som var mycket besviken och självkritisk efter nederlaget i Helsingborg senast, såg grymt laddad ut och satte plattan i mattan från start.

Med 8–5 i första hade han läge till tidig ledning men föll, till viss del, på egna misstag. Hui, som nästan alltid verkar ha en extra växel att lägga i, tog sex raka och vände till 11–8.

Men Chuanxi misströstade inte, skaffade sig samma läge i andra set, tappade till 9–10 men vann 13-11.

Publiken vädrade morgonluft och skulle också få se Chuanxi växla upp ytterligare. Hans raka serve, som fick tankarna att sväva iväg till en viss Jan-Owe Waldner, fram till 4-3 i tredje set var vacker.

Hans nätrullare fram till 10–9, där bollen nästan stannade till uppe på nätkanten, var turlig.

ANNONS

När Xu Hui i fjärde set försökte kopiera den raka serven men fick en dräpande retur till svar, kändes mötet avgjort.

– Jag hade lite tur i dag. Det var första gången vi möttes och det kommer bli svårare nästa gång. Jag vet vem han är – jag har studerat hans matcher på Youtube – men han vet inte vem jag är, säger Chuanxi ödmjukt.

Efter 2–2-kvitteringen fullbordade sedan Fabian Åkerström, genom en imponerande 3–0-seger mot Robert Svensson, samt Harald Andersson, 3–0 mot en Daniel Kosiba med ryggproblem, succékvällen.

En match återstår innan SM-slutspelet drar i gång. Och vem vill möta Halmstad BTK nu?

– Det är få förunnat att slå Eslöv, så det tar vi med oss och vi satte oss nog i respekt nu, avslutar Tickan.

ANNONS