Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad BTK:s Stina Källberg är klar för slutomgångarna i OS-kvalet i Portugal efter seger i en sjusetsrysare mot italienskan Giorgia Piccolin. Bild: Maxim Thoré/Bildbyrån/arkiv
Halmstad BTK:s Stina Källberg är klar för slutomgångarna i OS-kvalet i Portugal efter seger i en sjusetsrysare mot italienskan Giorgia Piccolin. Bild: Maxim Thoré/Bildbyrån/arkiv

Halmstadstjärnan vidare i OS-kvalet – efter rysare

OS-drömmen lever igen för Stina Källberg, 21.
Halmstad BTK-ankaret räddade två matchbollar i skiljesetet och slog italienskan Giorgia Piccolin i ”andra chansen” under Europakvalet i Portugal.
Nu avgörs allt under söndagen.

Då måste Stina Källberg, som är rankad 198:a i världen, vinna två singelmatcher till för att ta en plats till Tokyo-OS.

Den första uppgiften är 72-rankade spanjorskan Maria Xiao.

– Det är samma spelare som hon förlorade mot i gruppspelet och en av de högst rankade spelarna här. Så det är en tuff match, men med goda förhoppningar, säger Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson på plats i Guimaraes.

Stina Källberg lär definitivt ha med sig en hel del självförtroende från segern mot Giorgia Piccolin, som ligger på 114:e plats på världsrankningen. Men det krävdes en riktig rysare på lördagskvällen för att svenskan skulle vinna.

Källberg ledde med 10–8 i första set, men tappade till förlust med 10–12. I andra set låg hon under med 8–9, men vände till seger med 11–9.

Sedan tog Piccolin över och vann tredje set med 11–5 och fjärde med 11–7. Men Källberg fick i gång sin vassa forehand och tvingade fram ett sjunde avgörande set genom att vinna femte set med 11–6 och sjätte med 11–5.

I skiljesetet ryckte svenskan till 6–2 och tycktes ha kopplat segergreppet. Men Piccolin vände till matchbollar vid 10–8 och 10–9. Källberg hade emellertid mer att ge och skaffade sig en egen matchboll vid 11–10, som hon dock brände.

Men hennes andra matchboll, vid 12–11, gick bättre och när Piccolin returnerade ut på en forehand från svenskan var segern blågul med 13–11.

– Stina gör en bra match och även om det var perioder när hon spelade lite sämre så var det starkt att vinna, säger Mikael Andersson och fortsätter:

– Överlag så har hon gjort en mer än godkänd turnering här nere och fått med sig många värdefulla matcher. Hon är ett framtidsnamn i europeisk bordtennis och vi hoppas naturligtvis att hon ska vara riktigt vass om tre år i Paris, men hon har som sagt tagit chansen att kliva in i Tokyodiskussionen.

LÄS MER: Halmstadstjärnan Stina Källberg missade i OS-kvalet