Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Halmstad centralt i ny stor pingissatsning – direkt i tv

Halmstad får en viktig roll i svensk bordtennis nya storsatsning Pro Series.
Flera deltävlingar kommer att spelas i Halmstad – och sändas direkt av TV4/Cmore.
– Att det ska vara en sådan här tävling en gång i månaden kommer att bli jätteroligt, säger Halmstad BTK:s landslagsspelare Stina Källberg, 20.

Pro Series servas i gång redan i mitten av nästa vecka (17–19 februari) då herrarna spelar sin första deltävling i Eslöv. Damerna startar i Halmstad veckan därefter (24–25 februari).

Totalt blir det tio deltävlingar på herrsidan och sex på damsidan fram till augusti med en sammanlagd prispott över en halv miljon kronor. Det skissas också på ett avslutande slutspel.

Åtta herrar och sex damer bjuds in till varje tävling. Svenska Bordtennisförbundets tanke är att blanda svenska elitspelare med internationella gäster.

– De möts alla mot alla och sedan går man vidare till semifinal och final. Tjejerna har inte lika många tävlingar för underlaget är lite mindre, men de kommer framför allt att spela i Halmstad till att börja med medan killarna kommer att spela nere i Eslöv, förklarar Mikael Andersson, Halmstadbaserad sportchef på Bordtennisförbundet.

300 sändningstimmar i tv

Pro Series kompletterar Sweden Tour, som startade i höstas.

– Det är för att stimulera våra svenska spelare och få se dem i fler tävlingar. Den här typen av mindre turneringar växer fram lite över allt, dels för att det storinternationella tävlingskonceptet är lite svårbedömt i dagsläget, dels finns det ett behov av ”content” (tv-innehåll, HP:s anm) på olika sätt, säger Mikael Andersson.

TV4/Cmore äger tv-rättigheterna till Pro Series och planerar att sända cirka 300 timmar via sina olika kanaler och plattformar.

Svenska Bordtennisförbundet hoppas kunna få hem de stora landslagsstjärnorna som Mattias Falck och Kristian Karlsson – som båda är proffs i Tyskland till vardags – till åtminstone några av Pro Series-tävlingarna, men ingen av dem är med i premiären.

På damsidan deltar däremot de allra bästa svenskorna och Stina Källberg får tampas med bland andra Sverigeettan Linda Bergström och tvåan Filippa Bergand.

Kan bli ännu mer i Halmstad

Källberg – som laddar för OS-kval i april – gillar nysatsningen.

– Det är jättekul. Det har ju inte varit så mycket tävlingar på slutet så att det ska vara en sådan här tävling en gång i månaden kommer att bli jätteroligt. Det är superbra träning. Kul att det sänds i tv också – hoppas att det kommer att bli lite uppmärksammat, säger HBTK-profilen.

Mikael Andersson på förbundet avslöjar samtidigt att det kan bli ännu mer pingis av toppklass i Halmstad framöver. Han säger:

– Vi hoppas kunna lansera en nordeuropeisk variant av det här i augusti här i Halmstad. Vi jobbar just nu också på att få till ett slutspel i Sweden Tour och en ligacupfinal med 26–28 mars som arbetsdatum. Där kan det vara aktuellt med Halmstad eller Eslöv.

Fakta: Pro Series

Startfälten i premiärtävlingarna:

Herrar (Eslöv, 17–19 februari):

Svenska spelare: Hampus Nordberg, Hampus Söderberg, Viktor Brodd, Elias Ranefur.

Utländska spelare: Khalid Assar (Egypten), Daniel Gonzalez (Puerto Rico), Ibrahima Diaw (Senegal), Borgar Haug (Norge).

Damer (Halmstad, 24–25 februari):

Svenska spelare: Filippa Bergand, Linda Bergström, Jennifer Jonsson, Stina Källberg.

Utländska spelare: Martine Toftaker (Norge), Rikke Skattet (Norge).

LÄS MER: Spräckte sviten på 154 raka segrar men – förgäves