Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rutinerad pennskaftare. Halmstad BTK har gjort klart med Xia Lian Ni-Danielsson, 53-årig flerfaldig världs- och europamästare som nu spelar OS i Brasilien för Luxemburg. Klubben hoppas få nytta av henne både som spelare och som mentor för de unga lagkamraterna.

Halmstad BTK värvar 53-årig (!) OS-profil

Hon har vunnit VM, EM och Europa Top 12. Nu laddar hon för OS i Brasilien. Sedan åker Xia Lian Ni-Danielsson till Sverige – för att förstärka Halmstad BTK i Pingisligan.

Xia Lian Ni-Danielsson är ingen ungdom längre. Faktum är att ex-kinesiskan, som numera representerar Luxemburg, fyller 54 år nästa gång.

Men Halmstad BTK:s ledning räknar med att ha gjort ett kap till sitt i övrigt unga damlag.

– Man kan tycka att, okej, vi värvar en tjej som är 53. Men det vi ville ha var någon som tjejerna kan lära sig någonting av, en utländsk spelare som också höjer träningsnivån, säger tränaren Åsa Carlsson och fortsätter:

– Eftersom hon är vänsterhänt, pennskaftare och spelar med långnabb och snurrar så är hon väldigt, väldigt avig att spela mot. Jag skulle bli förvånad om hon förlorar en match i elitserien faktiskt.

Åsa Carlsson borde veta. Hon stötte på Xia Lian Ni-Danielsson flera gånger under sin egen aktiva karriär, men vann bara en gång.

Xia Lian Ni-Danielssons meritlista imponerar. Hon vann VM-guld i lag, mixed och dubbel för Kina redan 1983. Efter flytten till Europa har det blivit två EM-guld i singel (1998 och 2002) och ett silver (2007).

Europa Top 12 tog hon hem tre år i rad: 1996, 1997 och 1998 – varav den senare titeln bärgades i Sannarpshallen i Halmstad.

OS i Rio blir hennes fjärde olympiska spel. Hon är i dag rankad 66:a i världen och 29:a i Europa.

Koppling till Sverige finns sedan länge genom maken Tommy Danielsson, tidigare svensk elitspelare. Det är delvis därför hon nu hamnar i Halmstad.

– De har köpt ett hus i Gislaved alldeles nyligen och ska ha bas både i Luxemburg och här, förklarar HBTK:s ordförande Bengt Ekberg, nöjd med att kunna presentera ytterligare en satsning på att utveckla klubbens kvinnliga spelare:

– Målet är att vi till 2018 förhoppningsvis ska ha med tjejer från Halmstad i det svenska laget som spelar i VM här.

Hur löser ni övergången ekonomiskt?

– För att uttrycka sig som hon och hennes man uttryckte sig: ”det är inte för att tjäna en massa pengar som man kommer till Halmstad för att spela”. Utan det handlar mer om att han är svensk och hon behöver spela i en hyfsat bra klubb, och när de är här så passar det väldigt bra. Så det är en hyfsad ekonomisk uppgörelse, det handlar inte om några miljoner det här, svarar Ekberg.

Pingisligan A startar med ett sammandrag i Arvika den 24 september. Xia Lian Ni-Danielsson debuterar i nästa sammandrag i Halmstad den 15 oktober.

– Vi kommer att välja vilka matcher hon spelar, säger lagledaren Anders Björding.

Redan innan det bar av till OS var Xia Lian Ni-Danielsson på plats i Halmstad och träffade sina nya lagkamrater.

– Man såg när hon var här hur mycket hon brann för att hjälpa dem. Så jag tror att det blir jättebra. Och vi behöver inte nämna några namn – men hon råkade slå en i herrlaget, skrattar Åsa Carlsson.

Vilken blir den sportsliga målsättningen i vinter?

– Vi var ju i kvartsfinal sist och med henne hoppas vi kunna gå ganska långt. Lite längre än så i alla fall, säger Carlsson.