Falck och Persson fast i karantän i Kina

Här laddar Mattias Falck, 29, inför höstens första internationella stortävlingar. Instängd på ett hotellrum i Kina, som han inte får lämna.
– Det blir lite speciella förutsättningar. Men det är en speciell tid vi lever i nu också, säger VM-tvåan från Halmstad.

ANNONS
|

Den internationella bordtenniskalendern startar om efter coronastoppet med World Cup i Weihai den 13–15 november och ITTF-finalerna i Zhengzhou 19–22 november.

Mattias Falck och nytillträdde förbundskaptenen Jörgen Persson landade i Shanghai i tisdags, den 27 oktober. Därefter har de suttit i karantän på var sitt hotellrum förutom i söndags, då de reste vidare till Weihai, som ligger 60 mil sydost om Peking.

– Nu har vi en full karantän till fram till på torsdag. Då får vi börja träna två gånger om dagen, men fortfarande tillbringa resten av tiden i hotellrummet. Totalt blir det 14 dagar, men det är så reglerna är i Kina så det var svårt att komma undan, berättar Mattias Falck i telefon.

ANNONS

Kan träna med robot

Falck och Persson får inte lämna sina rum ens för att äta utan frukost, lunch och middag lämnas utanför dörren.

Hur får du tiden att gå?

– Det är lite telefon, filmer och serier. Just nu kollar jag mycket på La casa de papel, en serie. Man gör det man kan. Det är klart att det finns roligare saker man kan göra än att sitta på ett rum, men det funkar bra än så länge, menar Falck.

Kan du träna något?

– Ja, vi har tagit med oss lite gymutrustning så man får hålla i gång så gott man kan på rummet. Jag försöker köra minst ett fyspass om dagen. Jag har även fått ett pingisbord upp på rummet från i dag och kommer förhoppningsvis även att få en robot så att man kan spela lite med den, köra smågrejer och serveträna.

Det var i Kina som coronaviruset började spridas i slutet av 2019.

Hur ser vardagen ut där borta i dag?

– Som det verkar och det man hör så har de väldigt lite fall och väldigt lite spridning av corona. Men de verkar vara lite mer försiktiga. Jag har redan genomgått fyra coronatester sedan jag kom hit och det är temperaturtagning två gånger om dagen också. Så de håller koll på en, kan man säga.

ANNONS

Står över gruppspelet

2020 skulle ha varit ett högintensivt pingisår med OS, EM och lag-VM på schemat, men allt fick skjutas på framtiden.

Så det är en spelsugen Mattias Falck som ser fram emot att få mäta sig med övriga världseliten igen.

– Det är första tävlingarna med landslaget sedan i början av mars, när vi var i Qatar. Så det ska bli väldigt kul att få ta på sig landslagströjan och spela de här stora tävlingarna igen.

– Jag har inte riktigt satt upp några mål ännu utan är bara glad att det kommer i gång lite tävlingar. Men jag är en av de åtta högst rankade som står över gruppspelet i World Cup så jag är redan klar för åttondel. Jag siktar på att vinna första matchen och sedan försöka göra en bra match mot en högre rankad spelare.

Fakta: Ligger nia på världsrankningen

Så här ser topp tio på världsrankningen i bordtennis ut just nu. Rankningen har varit fryst sedan i april:

1) Fan Zhendong, Kina

2) Xu Xin, Kina

3) Ma Long, Kina

4) Tomokazu Harimoto, Japan

5) Lin Gaoyuan, Kina

6) Hugo Calderano, Brasilien

7) Lin Yun-Ju, Taiwan

8) Liang Jingkun, Kina

9) Mattias Falck, Sverige

10) Timo Boll, Tyskland

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

24) Kristian Karlsson, Sverige

43) Jon Persson, Sverige

57) Anton Källberg, Sverige

Källa: ittf.com

LÄS MER:Falck favorit i arenan – men oklart hur framtiden ser ut

ANNONS