Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Drama. Mattias Karlsson och Matilda Ekholm föll i finalen i mixed.

Föbannelsen består – Sverige missade EM-guldet igen

Sverige har tagit sin första EM-medalj i Budapest. Det var en vunnen boll från att bli ett guld, men blev ett snöpligt silver. Mattias Karlsson och Matilda Ekholm ledde finalen med 2–0 men tappade till 2–3.

– Jag och Kristian (Karlsson) la ju en likadan match, fast tvärt om kan man säga, när vi förlorade dubbelfinalen på EM i Danmark. Då låg vi under 0–3, gick upp till 3–3 men förlorade i skilje. Så jag har två sådana, det hade räckt med en, tycker jag, säger Mattias Karlsson efter prisutdelningen i Tüskecsarnok.

Förbannelsen verkar alltså bestå. Ett helsvenskt par har aldrig tidigare vunnit ett EM-guld i mixed. Och det blev alltså inget nu heller trots 2–0-ledning i set och en matchboll.

Finalen mot det gifta paret Joao Monteiro, Portugal, och Daniela Dodean Monteiro, Rumänien, slutade 2–3 (11–5, 12–10, 5–11, 6–11, 12–14). 

Svenskparet inledde precis lika bra som under hela turneringen och vändningen från 7–10 till 12–10 i andra kändes som nyckeln till guld och gröna skogar. Men Monteiros ville annat och tvingade fram skiljeset. 

Där blev 4–0 till 4–7 som blev 8–7, som blev till matchbollar åt båda hållen. Karlsson slog in en magisk boll till 12–11, men Monterios vände igen och vann med 14–12. 

Ett sanslöst drama.

– Vi spelade väldigt bra i början, men tappar lite initiativ. Speciellt får han komma till. Men efter 4–7 i skilje gör vi det riktigt bra och vid nio lika missar jag en enkel backhand. Det hade kanske räckt om jag hade satt den där fram till 10–9, funderar det 25–åriga Frankrikeproffset som även bor i Halmstad.

Em-silvret var Karlsson tredje i karriären.

– Det var tungt att inte få vinna det där guldet som jag ville ha. Speciellt eftersom vi har spelat så bra och förtjänat det, men det är små marginaler i den här sporten. 

I semifinalen hade Ekholm/Karlsson, som aldrig någonsin gjort ett träningspass ihop, tappat sitt första set under mästerskapet. Fyrfaldiga EM-guldvinnarna i mixed, Aleksandr Karakasevic, Serbien och Ruta Paskauskiene, Litauen, bröt sviten (10–0) genom 11-8 i andra set.

Det stora hotet var ”Kara”, serben som kanske inte är något fysiskt praktexemplar men har en av EM:s bästa handleder.

Svenskparet var illa ute även i tredje set men Ekholm räddade dubbla setbollar varpå svenskarna vann med 14–12 och sedermera säkrade finalplatsen genom 11–9 i fjärde.

I herrdubbeln har Sverige båda sina par vidare till kvartsfinal. 

Mattias och Kristian Karlssons uppvisning mot Lei Kou, Ukraina/Ahmet Li, Turkiet fick förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson att ta till stora ord.

– Det var bland de bästa dubbelmatcherna jag sett i min karriär, sade Tickan och skyndade vidare ner i Tüskecsarnoks katakomber. 

– Ja, vilka jävla siffror! 13 bollar...

Kristian kunde knappt tro sina ögon när han tittade upp på storbildsskärmen efter 4–0-segern.

11–2, 11–5, 11–3, 11–3, stod det.

Annat var det när 25-åringen gick och la sig kvällen innan.

– Jag var väldigt orolig då. Hade jag haft lika ont i dag som jag hade i går så hade jag inte spelat, avslöjar Kristian.

Med hjälp av en bättre dos liniment kunde han dock tygla smärtan från den inflammerade hälsenan. Och spelet var närmast fläckfritt.

Så än lever Karlssons gulddröm i Budapest.

– Jag ska ta det där guldet, om jag så ska göra det själv, säger Mattias.

Även Pär Gerell och Anton Källberg är kvartsfinalklara efter övertygande 4–0 (11–9, 11–5, 11–9, 11–5) mot tyskarna Benedikt Duda och Steffen Mengel.

– Det känns väldigt öppet, men Krille och Matte är ju favoriter nu efter den åttondelsfinalen, menar ”PG”.

Nu väntar portugiserna Joao Geraldo/Tiago Apolonia medan Karlssons möter greken Panagiotis Gionis och slovaken Yang Wang.