Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lag-VM i Sydkorea i februari–mars ställs in helt. Sverigeettan Mattias Falck och nye förbundskaptenen Jörgen Persson får därmed inte möjlighet att försvara den bronsmedalj som Sverige tog på hemmabord i Halmstad 2018. Bild: Maxim Thore/Bidbyrån/arkiv
Lag-VM i Sydkorea i februari–mars ställs in helt. Sverigeettan Mattias Falck och nye förbundskaptenen Jörgen Persson får därmed inte möjlighet att försvara den bronsmedalj som Sverige tog på hemmabord i Halmstad 2018. Bild: Maxim Thore/Bidbyrån/arkiv

Beskedet: Persson och Falck får inte försvara VM-bronset

Sverige får inte chansen att försvara – eller förbättra – sitt lag-VM-brons från Halmstad 2018.
Årets coronaflyttade världsmästerskap i Sydkorea blir inte av 2021 heller.
– Det är helt kancellerat. Väldigt tråkigt, tycker nye förbundskaptenen Jörgen Persson.

Svenska landslagsledningen fick redan på måndagskvällen veta det som Internationella bordtennisförbundet (ITTF) sedan bekräftade officiellt under tisdagen:

Lag-VM i sydkoreanska Busan – som från början skulle ha avgjorts 22–29 mars i år – ställs in. Att mästerskapet hade flyttats till 28 februari–7 mars 2021 hjälpte inte.

Jörgen Persson, som tillträdde som förbundskapten i höstas, visste att ett beslut om VM skulle komma på måndagen – men blev ändå förvånad när han fick höra utfallet.

– Jag förstår det inte riktigt. I och för sig så har jag väl tyckt att de har varit lite överoptimistiska. Jag menar, först flyttade de det till juni och det var lite väl optimistiskt i en pandemi. Sedan flyttade de det till slutet av september och början av oktober, och så tog de beslut om februari och början av mars. Tredje gången gillt kunde de väl ha sejfat mer, anser han.

“Vi har ingenting nu”

ITTF uppger i ett pressmeddelande att lag-VM ställs in på grund av ett ökat antal covid 19-fall i Sydkorea under de senaste dagarna. Det är första gången sedan andra världskriget som ett bordtennis-VM inte kan genomföras.

– Korea har aldrig haft något VM på hemmaplan. Jag känner både deras spelare och ledare bra och vet att de såg fram väldigt mycket mot det här. Så det är väldigt synd att det ställs in helt och att de inte försökte få till ett nytt datum, säger Jörgen Persson.

Han får därmed ytterligare ett hål i sin redan rätt tomma landslagskalender.

–Vi har ingenting nu. Landskampen i januari, då vi skulle ha varit i Belgien, är också inställd. Så det är lätt att vara förbundskapten nu för tiden…

EM blir OS-genrep

Nästa uppgift för landslaget ser i stället ut att bli ett antal tävlingar, så kallade hubbar, i den nya World Table Tennis-touren (WTT) i Qatar i mars–april och i Kina april–maj.

Nästa mästerskap i kalendern är individuella EM i Polen 22–27 juni, som blir genrep inför årets stora mål – framflyttade OS i Tokyo, som tills vidare ligger kvar 23 juli–8 augusti, med Halmstad BTK:s Mattias Falck som ett av de stora svenska medaljhoppen.

Jörgen Persson säger:

– Man får hoppas att lite tävlingar kan komma i gång. Annars är det bara ligorna. Men det är lika för alla. Det är inte mycket man kan påverka. Man får bara vänta, vara klok och försöka lyssna på allt.

LÄS MER: Slutspelat för Falck – missade finalen i Kina