<strong>Stjärnan försvinner.</strong> Ni Xia Lian-Danielsson lämnar Halmstad BTK för att satsa mot sommar-OS i Tokyo 2020.
Stjärnan försvinner. Ni Xia Lian-Danielsson lämnar Halmstad BTK för att satsa mot sommar-OS i Tokyo 2020.

53-åriga stjärnan lämnar Halmstad BTK

Det blev bara en säsong för Luxemburgkinesiskan Ni Xia Lian-Danielsson i Halmstad BTK.

ANNONS
|

53-åriga ”Nixi”, som gjort succé i Pingisligan, väljer att satsa på sin internationella karriär.

– Det kan komma en ny regel där spelarna måste vara med i flera internationella tävlingar för att få en ranking och ska ”Nixi” spela ett OS till så finns det inte plats i schemat för ett klubblag. Det blir för många resor, säger Åsa Carlsson, tränare i Halmstad BTK.

Ni Xia Lian-Danielsson är rankad bland Europas 20 bästa bordtennisspelare och har sin bas I Luxemburg, där hon är stor stjärna och föredöme för den lilla nationens unga talanger.

HBTK är i ett liknande läge och satsade på ”Nixi” för att hon skulle hjälpa till och utveckla klubbens lovande spelare med svenska dubbbelmästarinnorna Tilda Johansson och Erika Front samt Jennie Edvinsson och Elin Gustafsson-Snygg i spetsen.

ANNONS

– Det är alltid svårt att värva spelare som har åtaganden på andra håll och vi hade kanske hoppats på att ”Nixi” skulle ha varit med mer, men vi är jättenöjda med tiden som hon har varit här, konstaterar Carlsson.

Kinesiskan, som är gift med svenske tränaren och tidigare landslagsspelaren Tommy Danielsson, gjorde en stark säsong i elitserien och vann 22 av totalt 23 matcher.

Enda förlusten kom i den första SM-semifinalen mot Storfors i Halmstad arena då ”Nixi” förlorade med 2–3 mot brasilianskan Jessica Yamada.

– Hon ledde med 7–2 i skiljeset och skulle ha vunnit den matchen med, men hon vann nästan allt hon ska.

Åsa Carlsson mötte Luxemburgkinesiskan när hon själv var aktiv.

– Vi har mötts många gånger och jag har till och med slagit henne, faktiskt.

”Nixi” kommer att lämna ett stort tomrum efter sig, men HBTK har inte hittat någon ersättare än.

– Jag kan inte uttala mig så mycket om vad som händer eftersom vi ska ha ett möte i morgon, onsdag, med Lasse (Holmqvist) och Bengt (Ekberg). Men vi har många duktiga, unga spelare som har framtiden för sig och som förhoppningsvis ska ge Halmstad en massa medaljer i framtiden.

ANNONS

Ordföranden Bengt Ekberg säger:

– Vi ville inte röra i något förrän slutspelet var klart, men vi är tacksamma för det som Ni har gjort för oss och uppmuntrat tjejerna. Nu behöver vi någon som ersätter kinesiskan, men det handlar mycket om min käpphäst ekonomin.

Ni Xia Lian-Danielsson och maken köpte förra året en stuga i Gislaved och tillbringar lite tid i Sverige mellan varven.

– Känner jag ”Nixi” rätt så kommer hon hit och tränar med oss när hon har möjlighet, slutar Åsa Carlsson.

ANNONS