Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Åkerström från karantän till semiseger: ”Vilat mig i form”

Halmstads BTK:s herrar är nära en ny SM-final.
Fabian Åkerström, 32, var tillbaka efter en vecka i coronakarantän och visade vägen till 4–3-vinsten efter tiebreak i en dramatisk första semifinal mot regerande mästarna Eslöv.
– Jag har vilat mig i form, säger han.

SM-semifinal 1:3

Halmstad BTK 4

Eslövs AI 3

Fabian Åkerström var den Halmstad BTK-spelare som testades positivt för coronaviruset i måndags, vilket ledde till att semifinalen mot Eslöv – som egentligen skulle ha inletts i tisdags – fick skjutas upp till lördagen.

– Jag har inte varit sjuk så, utan jag hade lite snuva och täppt näsa. Det är det jag har haft, säger han.

– Men de tyckte att jag lät lite hes på träningen en dag, det var förra lördagen, så jag gick och testade mig. Jag hade absolut ingen tro att det skulle vara positivt, men det var tur att jag gjorde så.

Halmstad BTK:s elitansvarige Ulf ”Tickan” Carlsson – som vikarierade som matchcoach eftersom tränaren Fredrik Håkansson var med damlaget i Köping – såg inga problem med att släppa fram Fabian Åkerström mot Eslöv.

– Vi har checkat med alla proffs på det här och de har sagt att det är okej. Han testade rätt tufft (på träningen) i förmiddags också, säger Carlsson.

Viktig seger direkt

Valet betalade sig direkt, för efter att Elias Ranefur förlorat med 1–3 i set mot Eslövs landslagstalang Truls Möregårdh tog Fabian Åkerström Halmstadlaget tillbaka in i matchen genom att vända ett 1–2-underläge i set till seger med 11–10 i skiljeset mot ungraren Nandor Ecseki.

Därmed blev det 1–1 i lagmatchen i stället för 2–0 till Eslöv – svensk herrpingis stormakt som har vunnit åtta av de nio senaste SM-gulden men i år slutade först på tredje plats i grundserien.

Alla tre i HBTK:s lag – Åkerström, Ranefur och Simon Arvidsson – spelade 1–1 i singlarna. Men Arvidsson var den store matchvinnaren.

Den skadeförföljde värmlänningen förlorade sin första match mot Robert Svensson i tre raka set efter att ha tappat ledningar med 9–7 i både första och andra set. Men han reste sig och räddade oavgjort, 3–3, i lagmatchen efter de sex ordinarie singlarna genom att vinna en femsetare mot Ecseki med 11–6 i skiljesetet.

”Fantastisk dubbel”

Direkt därefter gick Arvidsson och Ranefur ut och vann den avgörande tiebreak-dubbeln mot Möregårdh och Ecseki med 11–8, 11–7.

– Att komma tillbaka och vinna mot Nandor först och sedan spela fantastisk dubbel – det är starkt och det tror jag värmer hans hjärta. Det är det Simon har väntat på under hela säsongen. Nu är han tillbaka i det han kan, säger Ulf ”Tickan” Carlsson.

Söderhamn är redan klart för SM-final. Halmstad BTK har nu två chanser att säkra sin finalbiljett – först i Eslöv på måndag och därefter i en eventuell tredje avgörande semifinal hemma på onsdag.

Fabian Åkerström säger:

– Det väldigt skönt att ha det här med sig ned till Eslöv. Men vi har fortfarande halva jobbet kvar.

LÄS MER: Covidfall i Halmstadlaget – nu pausas SM-slutspelet

LÄS MER: Så har Halmstadlaget agerat efter covid-19-smittan