Mikael Boman sänkte Halmstad.
Mikael Boman sänkte Halmstad.

Boman sänkte HBK utan en min

I 89:e minuten gjorde Mikael Boman 2–1 för IFK Göteborg. Han rörde inte en min.

ANNONS
|

Tabelljumbon Halmstad har åtta poäng upp till kvalplatsen med tre allsvenska matcher kvar. Nedflyttningen blir klar redan på söndagen om Jönköping lyckas besegra AIK på bortaplan.

- Det är förstås en näst intill omöjlig uppgift för oss att reda ut, säger HBK-tränaren Igor Krulj. Men samtidigt är vi professionella och försöker fokusera på Örebro på fredag.

Men då kan det alltså redan vara kört.

ANNONS

Mikael Boman, 29, känner med Halmstad.

- De har duktiga unga spelare och bygger för framtiden. Jag hade tre bra år här. Jag trivdes och tycker om människorna i klubben, säger anfallaren som 2015 bytte HBK mot IFK.

”Vill visa respekt”

Det där fanns i bakhuvudet när Boman i näst sista ordinarie spelminuten sparkade in 2–1-bollen på ett exakt vänsterinlägg från inhopparen Sam Adekugbe.

- Klart att man är sugen på att jubla när man gör segermålet i 89:e minuten mitt framför vår klack. Men samtidigt vill jag visa Halmstad respekt.

Därför blev det inte en gest, inte ens ett leende.

- Det var stenansikte. Jag hade bestämt mig för det innan. Jag har gjort mål utan att jubla förr, för Halmstad när vi mötte min tidigare klubb Falkenberg.

ANNONS

I halvtid var det heller inga leenden i IFK Göteborgs omklädningsrum. Halmstad hade sårat Blåvitt med långa passningar till löpande spelare in bakom Blåvitts backlinje. På en sådan löpning i 24:e minuten hade Tryggvi Rafn Haraldsson slitit sig loss och blivit fälld av IFK-målvakten Pontus Dahlberg. Och Pontus Silfwer hade sparkat straffen i mål för Halmstad.

Westerberg skällde

IFK-tränaren Alf Westerberg höjde rösten i paus.

- Han sa att vi måste ta kampen och börja vinna dueller. I första halvlek trodde vi att vi skulle gå ut och spela fint, men det funkade inte. Vi vann knappt en närkamp, säger Boman.

Göteborg skärpte sig på många sätt. Inbytte Patrik Karlsson Lagemyr tillförde bollhållande i anfallet. Hans skott i 53:e minuten blockades av en HBK-försvarare. På returen placerade August Erlingmark in kvitteringen med ett klockrent volleyskott.

Det skapades många fler chanser – och till slut avgjorde Mikael Boman på sitt taktfulla sätt.

TT

ANNONS