Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hannes Stiller är en av flera tidigare spelare som nu ges viktiga roller i IFK Göteborgs kamp för att stanna i allsvenskan. På onsdagen gjorde Stiller debut som assisterande tränare till Poya Asbaghi (i bakgrunden). Jonas Olsson ersätter Mats Gren som sportchef.

Blåvitt sparkar Gren: "Ytterst ansvarig"

IFK Göteborg i allsvensk bottenstrid med fem omgångar kvar – det blev för mycket för klubbens ledning. Sportchefen Mats Gren tvingas lämna sitt jobb, och tränaren Poya Asbaghi får hjälp av två tidigare spelare med kultstatus.

Efter sju raka matcher utan seger, senast 2–2 hemma mot tabelljumbon Trelleborg, valde IFK Göteborg att agera med det uttalade målet att hänga kvar i allsvenskan. Inget högt mål för en anrik storklubb, men Blåvitts verklighet just nu.

Mats Gren, som värvades till jobbet som sportchef tidigt 2014, får lämna IFK Göteborg.

- Vi har haft en tro på sportslig prestation under hösten, och haft långa, djupa samtal med både tränarteam och sportslig ledning, säger klubbdirektören Max Markusson.

För mycket om Gren

Men efter matchen mot Trelleborg var måttet rågat.

- Mats Gren, i sin roll som sportchef, är ytterst ansvarig för de sportsliga resultaten, säger Markusson.

- Med den senaste tidens mediala "påhopp" på Mats känner vi också att det blir alldeles för stort fokus på honom som person.

Mats Gren har fått kritik, bland annat för mindre lyckade värvningar, och granskades nyligen i fotbollsmagasinet Offside.

Gren är på semester på Hawaii, och sparkades per telefon av Markusson.

- Mats är givetvis besviken. Samtidigt är han en extremt professionell kollega och medarbetare, och har varit med i den här branschen väldigt länge, så han förstår spelets regler, säger Markusson.

Tillfällig sportchef blir Jonas Olsson, tidigare spelare och även guldtränare 2007, som redan finns i en annan roll i klubben.

En annan förändring är att assisterande tränaren Alf Westerberg flyttas till andra uppgifter. Han ersätts av två tidigare spelare: Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller, två gedigna Blåvitt-profiler som varit mycket omtyckta bland lagets supportrar.

"Viktig kompetens"

Ansvarige tränaren Poya Asbaghi välkomnar sina nya medarbetare.

- De känner många av spelarna och har en bra relation till mig. Dessutom känner vi att de har kompetens som vi tycker är viktig att ta del av under de sista omgångarna, säger Asbaghi.

Han vill dock inte peka på någon specifik egenskap hos Jonsson eller Stiller som blir viktig i den allsvenska slutspurten.

Däremot är Asbaghi besviken över tidningsuppgifterna för ett par dagar sedan om att han själv skulle få sparken från uppdraget som ansvarig tränare i IFK Göteborg.

- Jag har förklarat att så kommer det inte att bli, men de har inte tagit mina ord på allvar.