Hannes Stiller är en av flera tidigare spelare som nu ges viktiga roller i IFK Göteborgs kamp för att stanna i allsvenskan. På onsdagen gjorde Stiller debut som assisterande tränare till Poya Asbaghi (i bakgrunden). Jonas Olsson ersätter Mats Gren som sportchef.
Hannes Stiller är en av flera tidigare spelare som nu ges viktiga roller i IFK Göteborgs kamp för att stanna i allsvenskan. På onsdagen gjorde Stiller debut som assisterande tränare till Poya Asbaghi (i bakgrunden). Jonas Olsson ersätter Mats Gren som sportchef.

Blåvitt sparkar Gren: "Ytterst ansvarig"

IFK Göteborg i allsvensk bottenstrid med fem omgångar kvar – det blev för mycket för klubbens ledning. Sportchefen Mats Gren tvingas lämna sitt jobb, och tränaren Poya Asbaghi får hjälp av två tidigare spelare med kultstatus.

ANNONS
|

Efter sju raka matcher utan seger, senast 2–2 hemma mot tabelljumbon Trelleborg, valde IFK Göteborg att agera med det uttalade målet att hänga kvar i allsvenskan. Inget högt mål för en anrik storklubb, men Blåvitts verklighet just nu.

Mats Gren, som värvades till jobbet som sportchef tidigt 2014, får lämna IFK Göteborg.

- Vi har haft en tro på sportslig prestation under hösten, och haft långa, djupa samtal med både tränarteam och sportslig ledning, säger klubbdirektören Max Markusson.

ANNONS

För mycket om Gren

Men efter matchen mot Trelleborg var måttet rågat.

- Mats Gren, i sin roll som sportchef, är ytterst ansvarig för de sportsliga resultaten, säger Markusson.

- Med den senaste tidens mediala "påhopp" på Mats känner vi också att det blir alldeles för stort fokus på honom som person.

Mats Gren har fått kritik, bland annat för mindre lyckade värvningar, och granskades nyligen i fotbollsmagasinet Offside.

Gren är på semester på Hawaii, och sparkades per telefon av Markusson.

- Mats är givetvis besviken. Samtidigt är han en extremt professionell kollega och medarbetare, och har varit med i den här branschen väldigt länge, så han förstår spelets regler, säger Markusson.

ANNONS

Tillfällig sportchef blir Jonas Olsson, tidigare spelare och även guldtränare 2007, som redan finns i en annan roll i klubben.

En annan förändring är att assisterande tränaren Alf Westerberg flyttas till andra uppgifter. Han ersätts av två tidigare spelare: Hjalmar Jonsson och Hannes Stiller, två gedigna Blåvitt-profiler som varit mycket omtyckta bland lagets supportrar.

"Viktig kompetens"

Ansvarige tränaren Poya Asbaghi välkomnar sina nya medarbetare.

- De känner många av spelarna och har en bra relation till mig. Dessutom känner vi att de har kompetens som vi tycker är viktig att ta del av under de sista omgångarna, säger Asbaghi.

Han vill dock inte peka på någon specifik egenskap hos Jonsson eller Stiller som blir viktig i den allsvenska slutspurten.

Däremot är Asbaghi besviken över tidningsuppgifterna för ett par dagar sedan om att han själv skulle få sparken från uppdraget som ansvarig tränare i IFK Göteborg.

- Jag har förklarat att så kommer det inte att bli, men de har inte tagit mina ord på allvar.

ANNONS
TT

Fakta: Blåvitts höst

IFK Göteborgs sju senaste resultat i allsvenskan, med IFK:s siffror först: Norrköping (b) 1–2, Dalkurd (b) 1–1, Elfsborg (h) 2–2, Häcken (b) 1–4, AIK (h) 0–2, Hammarby (b) 0–3, Trelleborg (h) 2–2.

Kvar att spela:

Brommapojkarna (b) 22/10.

Sundsvall (h) 26/10.

Djurgården (b) 31/10.

Malmö FF (h) 4/11.

Örebro (b) 11/11.

Bakgrund: Turbulent år i IFK Göteborg

2017

20 november: Poya Asbaghi – som tidigare bland annat haft del i Dalkurds succé – presenteras som ny huvudtränare. Detta efter ett turbulent år som slutade med sparkad tränare (Jörgen Lennartsson) och en tiondeplats i allsvenskan.

2018

1 april: IFK Göteborg vinner den allsvenska premiären borta mot Trelleborg med 3–1.

27 maj: 0–2 borta mot Gif Sundsvall innebär att IFK Göteborg går på VM-uppehåll med en poäng på fyra matcher och en tiondeplats i tabellen.

8 juli: Efter 1–3 hemma mot Kalmar FF i den första omgången efter VM-uppehållet berättar sportchefen Mats Gren att nyförvärv är på väg in.

10 augusti: Återvändande anfallaren Robin Söder och norske mittfältaren Fredrik Oldrup Jensen presenteras, samtidigt som isländske anfallaren Elias Omarsson säljs. Senare på kvällen tappar IFK Göteborg 2–0 till 2–3 mot bottenlaget Sirius, för andra gången på mindre än tre veckor.

24 september: IFK Göteborg förlorar derbyt mot Häcken med klara 1–4.

1 oktober: Fotbollsmagasinet Offside avslöjar i en granskning att den hårt kritiserade sportchefen Mats Gren haft möten med tvivelaktiga supportergrupperingar i samband med bland annat en värvning.

6 oktober: IFK Göteborg räddar sent 2–2 hemma mot klara jumbon Trelleborgs FF och har bara en seger på tio matcher. Med fem omgångar kvar skiljer endast fem poäng ned till Brommapojkarna på kvalplats.

8 oktober: Enligt uppgifter till GP kommer Asbaghi att lämna jobbet som tränare "inom kort", för att tillfälligt ersättas av tidigare spelarna Jonas Olsson och Hjalmar Jonsson.

9 oktober: Poya Asbaghi leder IFK Göteborgs träning och dementerar ryktena om att han riskerar att få sparken.

10 oktober: Sportchefen Mats Gren får gå, liksom andretränaren Alf Westerberg.

ANNONS