Blåvit glädje runt målskytten Robin Söder efter IFK Göteborgs segermål i sista tilläggsminuten i derbyt mot Häcken.

Blåvitt avgjorde på tilläggstid i derbyt

Häcken hade bollen mest. Men IFK Göteborg vann derbyt med 2–1, efter en tidig ledning – och ett segermål av Robin Söder i den sjunde, sista tilläggsminuten.

|

Det blev ett dramatiskt derby mellan två topplag på Hisingens fotbollsarena. Gästande IFK Göteborgs supportrar fick jubla till slut. Men vägen dit var lång, trots Lasse Vibes ledningsmål för IFK i nionde minuten.

Häcken dominerade spelet i mer än en timma. Men det stora bollinnehavet gav bara chanser, hörnor och frisparkar.

"Inte utvisning"

Istället fick Häcken en ny kalldusch i 66:e minuten. Ahmed Yasin försökte ta sig ur IFK-backen Sebastian Ohlssons fasthållning, träffade Ohlsson i ansiktet – och fick rött kort av domaren Mohammed Al-Hakim.

- Yasin träffar ju klockrent med sin vänstra armbåge i ansiktet på Ohlsson. Men jag är kluven. Jag tycker inte att det är utvisning, säger Häckentränaren Andreas Alm.

- Man måste som bollförare få chansen att riva sig loss från den som hänger i en. Det är ju nästan som att försvara sig, tycker Alm.

Nu fick Sebastian Ohlsson en varning, medan Ahmed Yasin blev utvisad.

Till en början såg Häcken ut att hantera det bra. Några minuter senare nickade Alexander Jeremejeff in hemmalagets kvittering, sedan IFK-målvakten Giannis Anestis först räddat efter ett inlägg.

Segermål på nick

I slutet av matchen jagade Häcken, med en man mindre, ett segermål. Lite för mycket, visade det sig. Man tryckte på framåt, men tappade bollen så att IFK Göteborg kunde kontra i sjunde tilläggsminuten.

Ett vindsnabbt blåvitt anfall gav ett inlägg från vänsterbacken Victor Wernersson, som inhopparen Robin Söder med en mycket fin nick skickade vidare in till 2–1 bakom Peter Abrahamsson i Häckens mål.

- Fantastiskt kul att få avgöra derbyt på det sättet, säger IFK-tränaren Poya Asbaghi.

Paulinho skadad

Peter Abrahamsson, som missade vid Vibes tidiga 1–0-mål, hörde annars till planens bästa spelare – trots Häckens stora bollägande. IFK Göteborg var bättre på att skapa riktigt heta chanser, med snabba och precisa attacker de ganska få gånger man fick chansen att gå till anfall.

Häcken saknade fjolårets allsvenske skyttekung Paulinho, som fick en smäll på ena knäet i förra omgången.

- Jag tror inte att han spelar på torsdag, säger Andreas Alm och tittar fram emot cupfinalen mot AFC Eskilstuna.