Björn tipsade Bayern om Haaland: ”Då såg det inte så runt ut”

Sedan en tid tillbaka är Bayern München-legendaren Björn Andersson, 69, pensionär, men hans tidigare arbetsgivare i Tyskland vill fortfarande att han ska ha koll på skandinaviska spelare. Björn har bland annat tipsat om en viss Erling Braut Haaland.
– Men nu ser jag matcher mer av eget intresse, säger Björn Andersson.

ANNONS
|

Det är ett och ett halvt år sedan som Björn lämnade Bayern München och flyttade hem till Halmstad för gott.

Efter 27 år i klubbens tjänst som först spelare och sedan ledare avslutade den tidigare landslagsbacken sin tid som talangscout i den tyska storklubben.

Han hade under de sista åren som uppgift att söka av de nordiska länderna och se om det fanns några talanger som var av intresse för Bayern.

En av dem som han följde var norske anfallaren Erling Haaland, som slagit igenom med dunder och brak i konkurrentklubben Dortmund.

– Jag kikade på honom i en U17-turnering i La Manga för några år sedan och då såg det inte så runt ut. Men jag tipsade om honom i samband med U19-EM och senare var Bayern och tittade på Haaland. Därefter har han formligen exploderat, säger Björn Andersson.

ANNONS

Numera blir det inte lika många besök på arenorna i Norge, Danmark och Sverige, men ibland ger sig Andersson av för att se om det finns något spännande att förmedla.

– Jag tittar mest på ungdomsfotboll och vi har sagt så att om jag ändå är där och tittar så kan jag hålla ögonen öppna. Häromdagen hörde Bayern av sig och ville ha information om några spelare, avslöjar Björn.

Björn Andersson orolig för fotbollen i Tyskland

Den tidigare landslagsbacken är dock orolig för den tyska fotbollen. Landslaget har tappat i slagstyrka och det är många färre som tittar på landskamperna nu än vad det varit tidigare.

Dessutom har dagens ungdomar svårt att slå sig in i trupperna i Tyskland och bara 2,7 procent av U21-landslagsspelarna får speltid i Bundesliga.

– Klubbarna vill att spelarna ska vara färdiga när de är i U19- och U21-lagen – är de inte det så blir det inget. Alla spelare utvecklas olika och vi måste ha långsiktighet och tålamod – annars går det åt pepparn.

Björn försöker åka ner så ofta han kan, men nu har han inte varit i Tyskland sedan i julas på grund av pandemin.

– I normala fall är jag i München varannan månad – har ju fler kompisar där än i Halmstad. Jag har en hotellägare som jag känner och jag får alltid samma rum – det känns lite lyxigt, skrattar Björn.

ANNONS

Många kompisar kvar i München

Två av hans bästa kompisar Kurt Niedermayer och Roman Grill har båda jobbat i Bayern München och när han är nere stöter han fortfarande på andra legendarer som Franz Beckenbauer, Karl Heinz Rummenigge och Sepp Maier.

– Vi skulle ha spelat en jubileumsmatch nyligen mot Leeds, men den ställdes in på grund av coronan. Det hade varit kul att gå ut på planen och träffa alla gamla spelare igen.

Björn Andersson gjorde bra i från sig i landslaget innan och under VM 1974 och värvades av Bayern, där han i samband med Europacupfinalen mot Leeds året efter råkade ut för en hemsk skada, som mer eller mindre stoppade hans karriär.

Utvecklat flera spelare till världsmästare

Men han fick jobb i klubben och var med och utvecklade föreningens ungdomar med bland andra tyska landslagsstjärnor som Philip Lahm, Bastian Schweinsteiger, Tony Kross, David Alaba och Thomas Müller.

– Jag och Beckenbauer stod en dag och tittade ut över träningsanläggningen och pratade om hur allt har förändrats. När jag kom dit 1974 fanns det bara en grön gräsmatta med grus och åker runt omkring. Vi fick byta om i en källare, berättar Björn.

Nu är där många planer med moderna faciliteter och Bayern har i dag 800 anställda.

ANNONS

– Vi var åtta när jag började, men sedan har det blivit en massa alibijobb och det är en utveckling som inte går att stoppa. Frågan är om det har blivit så mycket bättre?

Saknar du att jobba i Bayern?

– Nej, det är ett avslutat kapitel. Mot slutet kände jag att jag var färdig och efteråt var det en lättnad. Jag har levt under press i så många år utan att riktigt veta om det. Men jag måste ha gjort något bra under mina 27 år där – annars hade jag fått gå för länge sedan.

LÄS MER: Legendaren till attack mot Fotbollförbundet: ”Borde be Amanda Lind om ursäkt”

ANNONS