Athletic Bilbao firar klubbens första titel sedan supercupvinsten 2015.
Athletic Bilbao firar klubbens första titel sedan supercupvinsten 2015. Bild: Miguel Morenatti/AP/TT

Bilbao cupmästare när Messi såg rött

Athletic Bilbao vann den spanska supercupen efter 3–2 mot Barcelona. Men det stora samtalsämnet efter finalen var Lionel Messis röda kort.

ANNONS

Med bara minuten kvar till ett straffavgörande tog Lionel Messi ut sin frustration mot Aster Villalibre. Flera sekunder efter att ha passat bollen och då spelet pågick en bra bit därifrån satte Messi in en högerkrok mot Bilbaospelarens huvud.

Villalibre föll till marken, men domaren missade först händelsen. Ett VAR-granskande senare fiskade han upp det röda kortet och Messi fick i sin 753:e match i Barcelonatröjan för första gången lämna planen utvisad.

– Jag kan förstå hans agerande, säger Barcelonas tränare Ronald Koeman på presskonferensen efter matchen.

– Jag vet inte hur många gånger de rev ner honom och det är helt normalt att reagera när de fortsätter att fälla dig när du försöker dribbla, men jag måste titta på situationen igen mer noggrant, fortsätter han.

ANNONS

"Var tillräckligt hel"

Koeman själv fick kritik för att Messi överhuvudtaget var på plan. Stjärnan har varit skadad och missade förra veckan semifinal mot Real Sociedad.

– Jag tror att han efter så många år på den yppersta nivån själv vet när han kan spela eller inte. Jag pratade med honom och han sade att han var tillräckligt hel för att starta matchen, försvarar tränaren sig.

Messis röda kort kom efter 120 minuters spel, där Barcelona långa stunder såg ut som det vinnande laget – inte minst efter fint spel av Messi själv.

Antoine Griezmann gav laget ledningen två gånger om och såg ut att ta hem titeln innan just Aster Villalibre kvitterade i den 90:e minuten.

David slog Goliat

Förlängningen var sedan bara tre minuter gammal när Inaki Williams snyggt curlade in bollen via stolpen. Och det blev alltså det avgörande målet.

– De senaste dagarna har jag tänkt mycket på Bibelns ord om att David kan slå Goliat och i dag var en sådan dag. När man har hjärta och tro är allt möjligt. Vi kämpade som djur och den insatsen gav oss en belöning, säger Williams.

För Bilbao kan det bli fler cupsegrar under våren. Laget fick plats i supercupen tack vare sin finalplats i fjolårets spanska cup. Den finalen, mot Real Sociedad, fick på grund av coronapandemin skjutas upp och kommer förhoppningsvis att kunna spelas i april. Dessutom är laget fortfarande kvar i den här säsongens inhemska cup.

ANNONS

Martin Yngve/TT

Barcelonas Lionel Messi lämnar den spanska supercupfinalen efter att ha blivit utvisad.
Barcelonas Lionel Messi lämnar den spanska supercupfinalen efter att ha blivit utvisad. Bild: Miguel Morenatti/AP/TT
ANNONS