Mattias Karlsson rådde inte på japanen Yuya Oshima i Soc-finalen.
Mattias Karlsson rådde inte på japanen Yuya Oshima i Soc-finalen.

Besviken Karlsson efter förlusten

För första gången sedan 1998 var en svensk i final i Soc. Men någon seger för Mattias Karlsson blev det inte. Japanen Yuya Oshima blev alldeles för svår och vann med 4–2 i set.

ANNONS
|

Mattias Karlsson fick en perfekt start och publiken var med på noterna. Tyvärr höll det inte setet ut och Mattias fick lite uppförsbacke.

Svensken arbetade sig tillbaka in i matchen men det flyt som han hade i de tidigare omgångarna verkade inte infinna sig. Han tvingades slita mer för varje poäng.

Vid ställningen 2–2 i set stod matchen och vägde. Karlsson skaffade sig en ledning med ett par bollar i mitten av setet men Yuya Oshima avslutade mycket starkt och effektivt.

Tung finalförlust

I sjätte set hade svensken ett ypperligt läge vid ledning 9–5 att få till ett skiljeset, men på nytt blev japanen lite för svår och vann setet med 13–11 och därmed matchen.

ANNONS

- Det här är det bästa jag gjort i singel någonsin även om finalförlusten just nu gnager, sade Mattias Karlsson.

- Jag borde ha fått till ett skiljeset. Tidigare i turneringen har jag haft bra returer som gjort att jag kunnat styra spelet och inte få så många förstaattacker på mig.

Med lite distans till Soc 2016 kommer nog Mattias Karlsson att vara tillfreds med sin insats, och han har fått idel lovord av alla runt omkring.

- Att jag lyckats så bra tror jag beror på att jag förbättrat min forehand väldigt mycket. Tyvärr låste han mig i det korta spelet och det var nog det skilde, sade Karlsson.

ANNONS

"Stor besvikelse"

Det var inte bara förstaplatsen på Soc som stod på spel. I kampen om den sista platsen i World Tour Grand Finals, dit de åtta främsta på årets World Tour kommer med, stod det mellan de båda finalherrarna. Nu togs den platsen av Yuya Oshima.

- Det är förstås en stor besvikelse. När man väl gått så här långt vill man ju gå hela vägen, sade Mattias Karlsson.

Det kommer fler matcher och detta är bara början för Mattias Karlsson. Redan på torsdag är det åter till vardagen och match i Champions League för hans Pontoise när de möter Eslöv borta.

Fakta: Mattias Karlsson

Född: 7 september 1994.

Världsranking: 46.

Landskamper: 24.

Främsta meriter: EM-silver i dubbel 2012, EM-silver i mixed 2016, EM-brons i dubbel 2015, 2016. SM-guld i dubbel 2016.

Fakta: Kommentarer

Det här sade tidigare Soc-mästare om Mattias Karlssons spel i Eriksdalshallen:

Jörgen Persson (vinnare 1996, finalist 1998):

- Jag är ju den senaste vinnaren och finalisten och har väntat på detta. Han har gjort det fantastiskt och jag är imponerad av hans mentala styrka efter att ha tappat 3–0 till 3–3 i kvarten och ändå vinna med 11–-9 i skilje. Han håller inte igen utan går för vinst hela tiden.

Mikael Appelgren (vinnare 1990):

- Han har förbättrat sig otroligt på alla detaljer. Backhand har alltid varit bra. Nu är även hans forehand giftig och den har blivit mycket säkrare. Han har starkt psyke och verkar gilla de här lägena.

Ulf Carlsson (vinnare 1980):

- Han har gjort det fantastiskt bra. Slagit svåra spelare på vägen men ändå kunnat ladda om i tuffast tänkbara konkurrens och kunnat fortsätta spela på sin allra högsta nivå match efter match. Imponerad.

Birgitta Rådberg (vinnare 1971):

- Han är den nye Kjell ”Hammarn” Johansson. Han slår fantastiskt hårt. Jag är imponerad av hans mentala styrka med tanke på att han inte varit framme så här långt tidigare.

ANNONS